Novo sezono v mariborski Drami septembra začenjajo s premiero Aristofanove komedije Ženske na oblasti v režiji Juša A. Zidarja. Foto: SNG Maribor/Boštjan Lah
Novo sezono v mariborski Drami septembra začenjajo s premiero Aristofanove komedije Ženske na oblasti v režiji Juša A. Zidarja. Foto: SNG Maribor/Boštjan Lah

Za Slovenskim narodnim gledališčem (SNG) Maribor je po besedah direktorja Danila Roškra izjemna sezona, ki je napolnila dvorane. Rošker je na predstavitvi repertoarja nove sezone Drame, Opere in Baleta SNG Maribor, ki so jo naslovili Sezona velikih naslovov, povedal, da je iztekajoča sezona najuspešnejša doslej. "Presegli so vse zastavljene cilje, dvignili umetniške standarde, predstave so bile razprodane, številni gledalci so prihajali tudi iz tujine, veliko smo imeli tudi gostovanj. Gledališče res živi," ugotavlja.

Obeta si, da jim bo uspelo navdušiti občinstvo tudi v sezoni 2024/2025, ki po njegovih besedah prinaša "zanimiv in bogat program, ki razpira številna pomembna družbena in temeljna bivanjska vprašanja, in to kljub negotovosti in številnim spremembam, ki prevevajo naš čas".

"Nova magija" v gledališču
Umetniško vodstvo ostaja nespremenjeno že vrsto let, kot zadnji se jim je jeseni 2018 pridružil umetniški direktor Drame Aleksandar Popovski. Kot je dejal, ga glede na dosedanje izkušnje v Mariboru preveva "radikalni optimizem". "Uspelo nam je vzpostaviti drugačen stik z občinstvom; kot da smo se dvignili na neko novo raven, kot da se je zgodila neka nova magija," je dejal.

Novo sezono septembra začenjajo s premiero Aristofanove komedije Ženske na oblasti v režiji Juša A. Zidarja, oktobra sledi obnovitvena premiera uspešne komedije Bertolta Brechta Malomeščanska svatba v režiji Mateje Koležnik, v koprodukciji s Cankarjevim domom bo januarja 2025 premierno uprizorjena zgodba romana Draga Jančarja In ljubezen tudi v režiji Luke Marcena. Februarja je na programu sodobna komična švedska drama Jonasa Hassena Khemirija [približno enako kot] v režiji Maše Pelko, sezono v Drami pa končuje Fedra po motivih Jeana Racina v režiji Livije Pandur.

Umetniški direktor Baleta Edward Clug meni, da bo pretekla sezona, ko je med drugim navduševal njegov balet Faust, težko ponovljiva. Foto: SNG Maribor
Umetniški direktor Baleta Edward Clug meni, da bo pretekla sezona, ko je med drugim navduševal njegov balet Faust, težko ponovljiva. Foto: SNG Maribor

Za najmlajše občinstvo se na oder vrača pravljica Janko in Metka v preobleki Andreja Rozmana - Roze in koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana.

Ljudje se vračajo h klasikam
Umetniški direktor Opere Simon Krečič po desetih letih dela v tem gledališču ugotavlja, da je "Maribor mesto velikih naslovov", saj ti najbolj pritegnejo občinstvo. "Novo operno in koncertno sezono bodo zaznamovale največje glasbeno-gledališke stvaritve, ki so nastale po legendarnih literarnih delih Walterja Scotta in Williama Shakespeara," je napovedal.

Jesenski del sezone odpira Donizettijeva opera Lucia di Lammermoor, februarja sledi premiera Verdijeve pozne mojstrovine Otello, aprila pa Hamlet Ambroisa Thomasa, ki v Mariboru še ni bil izveden.

Poseben poudarek namenjajo kulturno-umetnostni vzgoji mladih, zato so v program uvrstili praizvedbo slovenske operne novitete Mož, ki je ukrotil strelo skladatelja in libretista Roberta Mračka, ki ponuja vpogled v življenje Nikole Tesle. S Puccinijevo poslednjo opero Turandot pa bodo končali letošnje zaznamovanje stote obletnice smrti velikega opernega genija.

Umetniški direktor Baleta Edward Clug meni, da bo pretekla sezona, ko je med drugim navduševal njegov balet Faust, težko ponovljiva. V jesenskem delu nove sezone bodo premierno izvedli baletni spektakel Plameni Pariza na glasbo Borisa Asafjeva in v koreografiji legendarnega plesnega ustvarjalca Mihaila Messererja. Spomladi pa je na vrsti Cluster, skupek Clugovih koreografij, ki jih slovensko občinstvo še ni imelo priložnosti videti.

Edward Clug, Simon Krečič, Danilo Rošker in Aleksandar Popovski na tiskovni konferenci. Foto: SNG Maribor
Edward Clug, Simon Krečič, Danilo Rošker in Aleksandar Popovski na tiskovni konferenci. Foto: SNG Maribor

Vsi ansambli ob premierah napovedujejo še vrsto ponovitev iz preteklih sezon in gostovanj v drugih krajih po Sloveniji in tujini. Med drugim je Clug napovedal gostovanje baleta Carmina Burana v Dubajski operi. Posebej bodo počastili 100-letnico rojstva operne pevke Ondine Otta Klasinc (1924–2016), po kateri so poimenovali Veliko dvorano SNG-ja Maribor.

Tudi v Mariboru (manjša) obnova Drame
Prihodnje leto se bo po besedah Roškra začela tudi celovita energetska sanacija gledališča. Dela bodo večinoma potekala poleti, da bi čim manj ovirala delo gledališča.

Na ploščadi pred gledališčem je dramski ansambel v petek s posebnim nastopom, poimenovanim Dramanje, proslavil zaključek iztekajoče se sezone in zbranim predstavil prihajajočo sezono. Na podoben način se bo prihodnji petek predstavila Opera z Operno nočjo v Mestnem parku. Septembra pa bodo na prav tako že tradicionalnem Baletu pod zvezdami na Glavnem trgu nastopili mariborski baletniki.