V tej med drugim napovedujejo opero Marpurgi, dramo Dekameron v režiji Jerneja Lorencija in balet Carmina Burana.

Slovensko narodno gledališče Maribor je v želji po ponovnem druženju z občinstvom smelo zastavilo repertoar za novo sezono, čeprav je negotovost zaradi razmer v povezavi z novim koronavirusom še vedno velika. Foto: Festival Borštnikovo srečanje/Saša Huzjak
Slovensko narodno gledališče Maribor je v želji po ponovnem druženju z občinstvom smelo zastavilo repertoar za novo sezono, čeprav je negotovost zaradi razmer v povezavi z novim koronavirusom še vedno velika. Foto: Festival Borštnikovo srečanje/Saša Huzjak
Danilo Rošker je ob predstavitvi programa dejal, da ne vedo, kako bo naprej in kakšna realnost jih čaka jeseni. Foto: BoBo
Danilo Rošker je ob predstavitvi programa dejal, da ne vedo, kako bo naprej in kakšna realnost jih čaka jeseni. Foto: BoBo

"Ne vemo, kako bo naprej, kakšna bo nova realnost v septembru," je direktor še dejal na predstavitvi repertoarja za sezono 2020/2021. Umetniški direktorji Drame, Opere in Baleta SNG Maribor so, kot nadaljuje, pripravili raznovrsten umetniški program, "kot da se ni nič zgodilo", saj ne želijo izgubiti občinstva. Vanj so vključili tudi premiere in projekte, ki so izpadli v trenutni sezoni.

Zaprtje vrat, ko so bile razprodane vse predstave do konca sezone
"Sredi marca, ko smo bili prisiljeni zapreti vrata, smo bili namreč v polnem zagonu. Vse predstave so bile do konca sezone razprodane, v načrtu smo imeli veliko gostovanj, tako v Sloveniji kot tujini, a se je vse ustavilo. Česa takega še nismo doživeli. Res smo v zelo težki situaciji," je še dejal.

Na prvem mestu je zdravje zaposlenih in poslušalcev
V gledališki hiši so začeli delati na začetku tega meseca, odigrali so tudi že nekaj predstav, s polno paro pa tečejo tudi priprave na novo sezono. Kljub temu vse ne gre po načrtih. Kot je znano, so zaradi porasta okužb z novim koronavirusom odpovedali petkov gala koncert opernih arij. "Tveganje je preveliko. Zanimanje za ta dogodek je tako veliko, da je težko izpolniti vse pogoje. Zelo nam je žal, a na prvem mestu je zdravje tako naših zaposlenih kot poslušalcev," je povedal Rošker.

Po času varnostne razdalje je čas za stik in objem
Na koronakrizo se bo z rdečo nitjo odzvala prihajajoča sezona Drame SNG Maribor, ki bo pripovedovala o stiku, objemu, iskanju druge polovice. "Pripravili smo dinamičen program, ki nam ponuja možnost, da lažje zagrabimo to, kar nas čaka v novi sezoni," je v nagovoru prek videopovezave iz rodnega Skopja povedal umetniški direktor Aleksandar Popovski. Začeli bodo konce septembra s premiero Ogenj, rit in kače niso za igrače v režiji Daniela Daya Škufce, sledila bo Proslava v režiji Jana Krmelja, ki nastaja v okviru mednarodnega projekta Pristanišče sanjačev/Port of dreamers na temo begunske problematike.

V tej sezoni je SNG Maribor praznoval stoletnico delovanja. Foto: BoBo
V tej sezoni je SNG Maribor praznoval stoletnico delovanja. Foto: BoBo

Popovski bo režiral klasiko Romeo in Julija, Yulia Roschina koprodukcijo Drame SNG Maribor, SNG Nova Gorica in Gledališča Koper Hiša Bernarde Alba, Nejc Gazvoda Skupaj sami in Lorenci Dekamerona. Za mladinsko občinstvo bo na sporedu Elvis Škorc, genialni štor v režiji Mateje Kokol.

"Optimizem nas ne sme zapustiti,"
Operno sezono odpirajo s praizvedbo Marpurgi v režiji Igorja Pisona, ki bi jo morali predstaviti že aprila letos kot vrhunec praznovanja stoletnice delovanja SNG Maribor. Sledila bo Aida režiserja Piera Francesca Maestrinija z novo ekipo pevcev na čelu z Rebeko Lokar. Napovedujejo še Hči polka v režiji Krešimirja Dolenčića, sezono pa bo zaključila Madama Butterfly v režiji Maestrinija, ki bi morala zaključiti že letošnjo sezono. Umetniški direktor Simon Krečič verjame, da bodo projekt tokrat uresničili. "Optimizem nas ne sme zapustiti," je dejal.

Edward Clug pripravlja koreografiji Carmine Burane in Stabat mater. Foto: BoBo
Edward Clug pripravlja koreografiji Carmine Burane in Stabat mater. Foto: BoBo

Carmina Burana in Stabat mater
Začetek baletne sezone bo v znamenju Carmine Burane in Stabat mater v koreografiji umetniškega direktorja mariborskega Baleta Edwarda Cluga. Ljubitelji klasičnega baleta si bodo med 26. februarjem in 15. marcem 2021 v Tednih belega baleta lahko ogledali klasike Labodje jezero v koreografiji Valerija Kovtuna, Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana in Don Kihot v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkega.

V Bruselj s Povodnim možem
Nekaj projektov ostaja še iz iztekajoče se sezone, in sicer Gaja Žmavca Little Creation, ki bo premierno izveden prihodnji teden. Za september 2021 pa Clug pripravlja uprizoritev za osrednji dogodek slovenskega predsedovanja EU-ju v Bruslju. Avtorski projekt na glasbo Milka Lazarja z osrednjim inštrumentom harmoniko nosi naslov Waterman oziroma Povodni mož. "Veseli smo, da je mariborski Balet doletela takšna čast," je povedal Rošker.

Drama, Opera in Balet SNG Maribor skupaj napovedujejo koprodukcijo s Cankarjevim domom, in sicer inovativni glasbeno-baletni projekt Nanine pesmi na besedila Frana Milčinskega - Ježka v režiji Valentine Turcu.

V okviru simfoničnega cikla bodo v koncertni sezoni 2020/2021 znova pripravili šest koncertov, ponovno bo na sporedu tudi cikel šestih koncertov komorne glasbe Carpe artem, ki ga prireja Društvo za komorno glasbo Amadeus.