"Prihajajo Jetsi," je ob fotografiji tvitnil igralec Christopher Parkinson, ki v predstavi upodobi Riffa, "zlikovca" te novodobne reinterpretacije Romea in Julije. Foto: Twitter/Christopher Parkinson

Na 70. Ljubljana festivalu bodo nocoj ob 21.00 uprizorili muzikal Zgodba z zahodne strani na glasbo velikega Leonarda Bernsteina. Ena največjih glasbenih uspešnic 20. stoletja bo na odru Križank zaživela v režiji in koreografiji Mykala Randa ter izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Režiser ter koreograf muzikala Mykal Rand, ki ga občinstvo Ljubljana Festivala že pozna, je povedal, da je za ekipo ustvarjalcev muzikal Zgodba z zahodne strani največja predstava, ki so jo doslej pripravili za Ljubljana festival.

Dvaindvajsetčlanska večnacionalna sveža in mlada zasedba, ki nastopa v muzikalu, prihaja iz Londona. Razen enega se bodo drugi prvič predstavili slovenskemu občinstvu.

Zgodba z zahodne strani (West Side Story) je pripoved o rivalstvu med dvema tolpama različnih etničnih pripadnosti in o mladi ljubezni med najstnikoma z nasprotnih strani spora. Osnovna shema zgodbe je izposojena od Shakespearove tragedije Romeo in Julija, a je dogajanje postavljeno v sredino 50. let na Manhattnu.

Eden najbolj priljubljenih muzikalov vseh časov
Premiera leta 1957 na Broadwayu je doživela 732 ponovitev, čemur je sledila turneja po vseh večjih mestih ZDA. Po nadvse uspešni produkciji v ZDA je muzikal doživel izjemen uspeh tudi v britanski različici na londonskem West Endu z več kot 1000 ponovitvami.

Izvirna postavitev je na Broadwayu doživela še tri različice v letih 1980, 2009 in 2020. Muzikal obstaja tudi na filmu – pod najnovejšega se je lani podpisal režiser Steven Spielberg.

Kot so zapisali na festivalu, je Zgodba z zahodne strani v tradiciji muzikalov od obstoječih konvencij zgodbe, besedila in glasbe pomenila precejšen odmik – snov je bila v tistem času aktualna, zgodba se konča tragično, glasbo pa je napisal dirigent in skladatelj Bernstein, ki je na koncertne odre postavljal dela velikanov klasične glasbe. Kritiki so delo opisali kot provokativen in umetelen spoj glasbe, plesa in zgodbe, ki uteleša utrip mesta, ki nikoli ne spi.

Kot je še povedal Rand, so pri postavitvi tokratnega muzikala poskušali slediti znamenitemu filmu, a so v luči spremenjenega današnjega sveta in tudi razvoja gledališča in občinstva muzikalu dodali svoj pečat, svežino, in pripravili po njegovih besedah izjemno plesno zgodbo z veliko strasti.

Muzikal v Randovi postavitvi bo na letošnjem jubilejnem, 70. festivalu doživel premiero in prve štiri ponovitve, ki bodo sledile do petka. Izveden bo v angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi. Glasbeni vodja je Michael Bradley.