Krstna uprizoritev bo tudi zadnja premiera v sedanji dvorani Male Drame pred prenovo stavbe Drame. Premiera predstave bo danes ob 20.00.

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Zupančič je tudi režiser uprizoritve, ki je mešanica absurda, groteske in črne komedije ter hkrati tudi zelo aktualno delo, ki pogumno ponuja iskrico upanja v boljši svet.

Goreči meteor, ki se z vso silo približuje Zemlji, je neke vrste povzetek kriz, vojn, pandemije in okoljskih katastrof 21. stoletja. Ob to režiser dodaja še vznik različnih teorij o bližajočem se koncu sveta. Ali, kot je na predstavitvi predstave dodal, "so junaki kot zaprti v nekem ekonomloncu, ki brbota in piska ter grozi, da ga bo vsak hip razneslo". Tragikomičen pa je njihov odziv. Zupančič ob tem izraža upanje, da meteor nima samo katastrofične komponente, ampak tudi psihoanalitično.

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Ravnateljica ljubljanske Drame Vesna Jurca Tadel pravi, da predstava skozi mikrokozmos posameznih likov govori o današnjem svetu in občutku tesnobe ob zavedanju vseh katastrof, ki mu je današnji svet priča. Posamezniki pa se s tem skušajo s tem sprijazniti oziroma spopasti vsak na svoj način.

Po besedah dramaturginje Darje Dominkuš igra občinstvu ponuja razmislek o času in porušenih iluzijah boljšega 21. stoletja, ki ga za zdaj zaznamujejo pandemija covida-19 in dve trenutni vojni. Vendar ne prinaša zgolj opisovanja groznega sveta, temveč pogumno vzpostavi tudi iskrico optimizma in kako bi "pet minut ali minuto pred dvanajsto svet" vendarle lahko izboljšali.

Poskusimo tudi dajati, ne pa samo jemati
V predstavi Te igre bo konec je osrednji lik točajka Marija, ki jo igra Barbara Cerar. Po njenih besedah igra, kjer je v ospredju bližajoči se meteor in zaradi tega neizogibni konec, prek različnih likov prinaša tudi vpogled v razmišljanje ljudi. Točajka Marija – ki ji prijatelji rečejo Menza, ker je včasih delala v menzi, se nato ločila, vzela kredit, odprla svoj lokal in poskušala zaživeti na novo – se po besedah igralke dokaj dobro spopada s tem, kaj naj bi bilo pred koncem.

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

"Začnimo dajati, namesto da samo jemljemo. Poskusimo za konec komu kaj odpustiti in mislimo še na kaj drugega, ne samo nase," je povzela besede svojega lika.

V uprizoritvi nastopajo še Branko Šturbej, Janez Škof, Saša Mihelčič, Valter Dragan, Boris Mihalj, Saša Tabaković in kot gostja nekdanja članica ljubljanske Drame Marijana Brecelj.
Kostumografinja predstave je Bjanka Adžić Ursulov, ki ima z Zupančičem že kar nekaj sodelovanj. Oblikovalec zvoka in avtor glasbene opreme je Vanja Novak, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, oblikovalka giba Sinja Ožbolt in oblikovalka maske Andrea Schmidt.

Najbolj uprizarjan avtor v Mali drami
Zupančič se uvršča med najbolj uprizarjane avtorje v Mali drami. Skupaj s Te igre bo konec so uprizorili pet njegovih besedil, kar ga skupaj z Yasmino Reza uvršča na prvo mesto. Hkrati se Zupančič za Žarkom Petanom kot režiser uvršča na drugem mesto režiserjev, ki so najpogosteje delali v Mali Drami.

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Na današnji novinarski konferenci so tudi potegnili vzporednice med Te igre in konec ter dramo Jez, največjo uspešnico v Mali Drami, ki je bila na repertoarju kar 17 let. Druži ju namreč tako dogajanje ob gostilniškem točilnem pultu kot katarzičnost predstave. Prav tako se pod scenografijo obeh predstav podpisuje Janja Korun.

V tem mesecu so ponovitve na sporedu še 13., 16., 20. in 24. aprila.

Te igre bo konec kot zadnja premiera v Mali Drami pred selitvijo