Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje in dr. Blaž Lukan, selektor tekmovalnega programa. Foto: Boštjan Lah
Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje in dr. Blaž Lukan, selektor tekmovalnega programa. Foto: Boštjan Lah
Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival; poteka v prvi polovici junija v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Foto: Festival Borštnikovo srečanje
Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival; poteka v prvi polovici junija v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Foto: Festival Borštnikovo srečanje

Osrednji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje se bo letos odvil med 3. in 16. junijem. Predstave tekmovalnega programa je tokrat izbral Blaž Lukan. Odločil se je za največje možno število, torej 12 uprizoritev preteklega leta.

Lukan si je med 6. januarjem in 22. decembrom ogledal približno 100 uprizoritev slovenskih gledališč. "Zanimale so me predstave, ki poskušajo artikulirati tudi svet zunaj teksta oziroma uprizoritve ali gledališča kot takega, in predstave, ki za to artikulacijo iščejo – in v veliki meri tudi najdejo – nova izrazna sredstva, tako parcialne znake kot celovit uprizoritveni sistem," je povedal na novinarski konferenci v SNG-ju Maribor, kjer ima Borštnikovo srečanje svoj domicil.

Slovensko gledališče v "solidni" kondiciji z nekaj izrazitimi presežki
Pojasnil je, da pri ogledu ni sledil vnaprejšnjemu konceptu. "Ta se je izoblikoval sproti, bolj kot intuitivno vodilo za orientacijo po ogledanem kakor pa čvrst sistem; če sem povsem natančen, so ta koncept pravzaprav spodbudile ravno uprizoritve, v katerih je bil najbolj izražen. Če ga poskušam čim bolj jedrnato opisati, sem v širši izbor za tekmovalni program uvrščal uprizoritve, ki so v kar največji meri upoštevale dva kriterija: kriterij konteksta in kriterij prevpraševanja odrskega izraza," je povedal.

Trenutno stanje slovenskega gledališča ocenjuje kot "solidno, brez velikih odstopanj navzgor ali navzdol, z nekaj izrazitimi presežki, ki so, tako upam, zbrani v predlogu tekmovalnega programa". Dodal je, da je bilo več, kot je pričakoval, "v letošnjem kontingentu predstav, ki na oder sploh ne bi smele priti".

"Zdi se, da se je po koronskem premoru stanje v domačem gledališkem obratu očitno stabiliziralo. To ne pomeni, da je idealno, zagotovo pa je produktivno," je nadaljeval.

Tekmovalne predstave 59. Festivala Borštnikovo srečanje

Elfriede Jelinek: Ljubimki.
Režiserka Nina Ramšak Marković, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana, premiera 11. 2. 2023.

Dominik Smole: Antigona.
Režiser Luka Marcen, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, premiera 16. 2. 2023.

Milan Ramšak Marković: Deževen dan v Gurlitschu.
Režiser Sebastijan Horvat, Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj, premiera 27. 3. 2023.

Shelagh Stephenson: Pet vrst tišine.
Režiserka Maša Pelko, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, premiera 19. 4. 2023.

Tony Kushner: Angeli v Ameriki. Gejevska fantazija o nacionalnih temah. I del: Tisočletje se bliža, II del: Perestrojka.
Režiser Ivica Buljan, Mini teater Ljubljana, premiera 3. 5. 2023.

Marko Sosič, Tadej Pišek: O snegu in ljubezni.
Režiser Tadej Pišek, Zavod Godot in Slovensko stalno gledališče Trst, premiera 11. 6. 2023.

Jernej Lorenci, Dino Pešut in ekipa: Pohorski bataljon. Poskus rekonstrukcije.
Režiser Jernej Lorenci, Mestno gledališče ljubljansko in Mestno gledališče Ptuj, premiera 26. 9. 2023.

Tjaša Črnigoj, Lina Akif, Sendi Bakotić, Nika Rozman, Vanda Velagić, Tijana Todorović, Barbara Kapelj, Tea Vidmar, Lene Lekše: Spolna vzgoja II. Serija predavanj-performansov o seksualnem užitku žensk.
Režiserka Tjaša Črnigoj, Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče, Maska Ljubljana) in Mesto žensk, premiera 7. 10. 2023.

Po motivih življenja in dela Karla Destovnika - Kajuha: Juriš.
Režiserka Živa Bizovičar, Slovensko ljudsko gledališče Celje, premiera 9. 10. 2023.

Tony Kushner: Angeli v Ameriki. Pred pragom tisočletja in Perestrojka.
Režiserka Nina Rajić Kranjac, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana, premiera 15. 10. 2023.

Rrose Selavy: Razpoka.
Režiser Jan Krmelj, Mestno gledališče ljubljansko, premiera 26. 10. 2023.

Milan Ramšak Marković: Prometej: ena lepa apokalipsa.
Režiser Sebastijan Horvat, Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor, premiera 24. 11. 2023.

Gledališče, ki posega v družbo
V vsebinskem smislu se je skozi ogled predstav izkazalo, da ga najbolj zanima gledališče, ki se naseli v svet in v njem poišče ali proizvede znake za nove možnosti delovanja. "V tem pogledu se mi je izkazalo kot najbolj intrigantno, povedano z nekoliko pretiravanja, gledališče z izvršno močjo. Torej gledališče, ki ozke dramske prostore demontira in posega v družbeni prostor, marsikdaj zgolj tako, da odraža, zrcali njegova protislovja, velikokrat pa, tudi če še tako naivno, predlaga novo redistribucijo vrednot v njem, nove družbene paradigme," je še navedel v obrazložitvi.

Tekmovalni program ostaja jedro Borštnikovega srečanja. "Ker so nekatere letošnje tekmovalne uprizoritve daljše ali izvedbeno zahtevnejše, je pred nami kar zahtevna naloga, ki vključuje tudi iskanje in opremljanje zunanjih lokacij in usklajevanje festivalskega urnika," je povedal umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Otvoritev festivala bo pospremila predstava Vezi duš v produkciji Staatstheater Mainz in koreografiji Sharon Eyal. Foto: Andreas Etter
Otvoritev festivala bo pospremila predstava Vezi duš v produkciji Staatstheater Mainz in koreografiji Sharon Eyal. Foto: Andreas Etter

Iz spremljevalnega programa črtali Mlado gledališče
Kljub temu pripravljajo še druge festivalske vsebine, od gostovanj tujih gledaliških skupin in slovenskih uprizoritev v spremljevalnem programu do študentskega in strokovnega programa. Ne bo pa letos sklopa Mlado gledališče, ki je namenjen usposabljanju pedagoških delavcev in gledaliških profesionalcev za delo z mladimi v gledališču. Novak je pojasnil, da so razlogi tako finančne kot logistične narave.

Slavnostno odprtje Borštnikovega srečanja bo v petek, 7. junija, s predstavo Vezi duš v produkciji Staatstheater Mainz. To gostovanje soorganizirajo s Cankarjevim domom.

Festival se bo zaključil v nedeljo, 16. junija, s podelitvijo festivalskih nagrad in Borštnikovega prstana, ki ga letos prejme dramski igralec.

Znan je tekmovalni program Borštnikovega srečanja