Foto: Jaka Varmuž/LGL
Foto: Jaka Varmuž/LGL

Slikanica Timbuktu, Timbuktu (Založba Miš, 2019), ki je leta 2020 prejela nagrado Kristine Brenkove, je zbirka kratkih zgodb in pesmi. Kot sam naslov pove, se zgodba odvija v Timbuktuju, mestu na severu Malija, ki je svoj čas veljalo za središče učenosti, strpnega pogovora in velikih skrivnosti.

Kratke zgodbe, ki so na videz nepovezane, nasmejejo, spodbudijo razmah domišljije in ponudijo nov pogled na red stvari. Triinštirideset kratkih besedil je pomensko odprtih in bogatih v podobah in duhovitostih. Poženejo nas v kaotičen svet, ki je čudovit poklon domišljiji.

Foto: Jaka Varmuž/LGL
Foto: Jaka Varmuž/LGL

Kot dodajajo, istoimenska lutkovna uprizoritev sledi tej odprti formi razumevanja raznolikih motivov, asociativnih verig in prebliskov in nas popelje skozi preobračanje vsakdanjosti v igrivost.

V središču zgodb so otroci, ki se iz šole odpravijo na pot do skrivnostnega Timbuktuja. Na poti srečajo teto Frančiško, ki se guga z zvezdami, dedka, ki nabira oblake, gospo, ki jo je popila kava, in druge prismuknjene like, s katerimi razkrivajo in spoznavajo mesto, v katerem "raste za vsakega ena žemlja in zori zmeraj za vsakega po en paradajz". Ker je Timbuktu tam, kjer se igraš.

Likovno podobo uprizoritve je v sodelovanju z režiserko, scenografko in kostumografko Niko Bezeljak ustvaril ilustrator Igor Šinkovec, ki je likovno opremil tudi prvo izdajo slikanice. Scenografka je Nika Zuljan, kostumografka Nina Čehovin, avtorja glasbe Samo Kutin in Ana Kravanja, dramaturg Benjamin Zajc, oblikovalec svetlobe in lučni vodja Kristjan Vidner. V svetu, kjer vlada domišljija, nastopajo Miha Arh, Aja Kobe in Polonca Kores.

Pesnik, pisatelj, dramatik, prevajalec in literarni zgodovinar Peter Svetina je eden najbolj vsestranskih avtorjev sodobne slovenske mladinske književnosti. Za svoje literarno ustvarjanje je bil večkrat nagrajen, letos pa nominiran tudi za Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti.

Foto: Jaka Varmuž/LGL
Foto: Jaka Varmuž/LGL

Nika Bezeljak, ki živi in dela v Mariboru, je doslej režirala približno 20 samostojnih projektov. Poleg tega deluje kot producentka in članica umetniškega kolektiva skupnosti GT22, Intimnega odra GT22 in umetniškega vodstva Momenta ter Mednarodnega festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi/Crossings.