Učinek preizprašuje želje, strahove in stiske štirih protagonistov – dveh prostovoljcev v klinični študiji in dveh zdravnikov. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Učinek preizprašuje želje, strahove in stiske štirih protagonistov – dveh prostovoljcev v klinični študiji in dveh zdravnikov. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan

Na malem odru SNG Drama Ljubljana bodo danes ob 20.00 premierno uprizorili dramo Učinek družbenoangažirane sodobne britanske dramatičarke Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič. Prvo slovensko uprizoritev Učinka, "igre za štiri osebe, v ljubezni in v žalosti", si bo mogoče ogledati v spletnem prenosu.

Premiera Učinka bo na sporedu danes, prav tako v živo odigrana ponovitev pa v četrtek, obakrat na tej povezavi. Četrtkovi predstavi bo sledil interaktivni Zoom pogovor z avtorsko in igralsko ekipo predstave. Vstopnica za pogovor je na tej povezavi, sicer pa bo prenos mogoče gledati na YouTube in Facebookovem profilu Drame.

Afere z naslovnic pronicajo v umetnost
Dramatičarka Lucy Prebble je po drami Enron, v kateri obravnava finančni škandal in zlom ameriške istoimenske energetske korporacije, v Učinku pod drobnogled postavila farmacevtske prakse in dogajanje na kliniki, na kateri testirajo nove antidepresive. Njen navdih je bil spodleteli poskus pri testiranju zdravila ameriške družbe Parexel v eni od londonskih bolnišnic, so zapisali v ljubljanski Drami.

Učinek s filmsko naracijo in medicinsko natančnostjo gledalca vodi skozi klinično študijo, v kateri spremlja tedensko odmerjanje psihiatričnega zdravila, ki naj bi lajšalo simptome depresije, prostovoljcema Connie Hall (Eva Jesenovec), študentki psihologije, ki v študiji sodeluje zaradi želje po spoznavanju področja, in Tristanu Freyu (Klemen Janežič), svobodnemu duhu, ki v kliničnih študijah pogosto sodeluje zaradi zaslužka.

V gledališkem listu uprizoritve dramaturginja Eva Kraševec poudari:
V gledališkem listu uprizoritve dramaturginja Eva Kraševec poudari: "Igra ni neposredno povezana s časom, ki ga trenutno živimo, so pa v uprizoritvenem delu razvidne jasne paralele z današnjim trenutkom tako na ravni vsebine in tematskih niti kot tudi atmosfere, ki jo ta igra prinaša."Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan

Med Tristanom in Connie se v času študije nepričakovano splete ljubezenska zgodba, ki je razpeta med domnevne učinke zdravila in njuno subjektivno občutenje. Med dr. Lorno James (Polona Juh) in dr. Tobyjem Sealeyjem (Rok Vihar) se zaradi tega preobrata razvije "strokovna debata na to skrajno vznemirljivo in dvoumno temo, prek katere se prav tako občuti njuna svojevrstna povezanost", so zapisali v Drami.

Uprizoritev v režiji Eve Nine Lampič se loteva vprašanj različnih percepcij in perspektiv doživljanja, učinkov zdravil na ljudi ter delovanja naših možganov in čustev ter njihove podvrženosti oglaševanju, osebnim interesom, okoliščinam in dobičku.

Lucy Prebble v svoji igri prevprašuje, ali je morda depresija posledica kemičnega neravnovesja v možganih, pogojena z zunanjimi dejavniki, ali pa je bolj stanje duha, ki ima točnejši pogled na svet in zaznavo sveta: "So vzroki notranji, v nas, posameznikih, ali je vzrok zunanji, v sistemu? Je sistem ta, ki nas prepričuje, da smo bolni? So ljubezen kemični procesi v nas? Kaj se zgodi, če naenkrat ne moremo več zaupati lastnim občutkom?"

Predstava je omejena na štiri igralce: to so  Polona Juh, Rok Vihar, Eva Jesenovec in Klemen Janežič. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Predstava je omejena na štiri igralce: to so Polona Juh, Rok Vihar, Eva Jesenovec in Klemen Janežič. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan

Učinek je bil krstno uprizorjen leta 2012 v Narodnem gledališču v Londonu. Dramatičarka Lucy Prebble je zanj prejela nagrado kritikov za najboljšo igro tega leta, leta 2016 je doživel premiero na Off-Broadwayu, leta 2019 pa ga je britanski časopis Independent uvrstil med 40 najboljših iger vseh časov.

Dramo je prevedla Tina Mahkota, njena dramaturginja je Eva Kraševec, scenografka Jasna Vastl, kostumografinja Gordana Bobojević, avtor glasbe Aleš Zorec, avtor videov Dani Modrej, lektorica Klasja Kovačič in oblikovalec luči Vlado Glavan.