Andrés Valdés y Fuentes (Havana, 1936–Ljubljana, 2023). Foto: BoBo
Andrés Valdés y Fuentes (Havana, 1936–Ljubljana, 2023). Foto: BoBo

"Njegovo delo je še danes prepoznano kot izjemno in je eden redkih ustvarjalcev, ki je ‘vzdržal’ v samostojnem poklicu. Ni ga slovenskega dramskega gledališča, v katerem Andrés Valdés ni pustil svojega ustvarjalnega pečata in ni ga umetnika generacije igralcev 1964-74, ki se ne bi spomnil svojega profesorja," so ob slovesu od dolgoletnega člana zapisali v ZDUS-u.

Andrés Valdés je bil izjemna umetniška osebnost. Bil je prvi in dolga leta edini pantomimik pri nas, so o dolgoletnem članu zapisali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije. Foto: BoBo
Andrés Valdés je bil izjemna umetniška osebnost. Bil je prvi in dolga leta edini pantomimik pri nas, so o dolgoletnem članu zapisali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije. Foto: BoBo

Andrés Valdés y Fuentes se je rodil leta 1936 v Havani. Sprva je bil plesalec, po končani igralski akademiji pa je začel gostovati po svetu. Po prihodu v Evropo se je v Parizu učil pantomime pri enem največjih imen te zvrsti Etiennu Decrouxu in pri Marcelu Marceauju, pri katerem je bil nekaj časa tudi asistent. Mimi in pantomimi je posvetil svoje življenje. Ker ga je pot zanesla v Ljubljano, kjer je tudi ostal, je v slovenski in tedanji jugoslovanski kulturni prostor prinesel dotlej skoraj neznano umetniško zvrst – sodobno pantomimo.

V Slovenijo sta ga povabili igralki Lenča Ferenčak in Alja Tkačev, ko je bil star 27 let. Po štirih dneh je že nastopal na televiziji v oddaji Kulturna panorama. "Po tem nastopu so ljudje začeli pisati, kaj je to, zakaj ne govori, a je gluhonem, a je naše gore list, kaj je to sploh ena umetnost ... V tistem času so pantomimo poznali samo režiserji in intelektualci," se je pozneje spominjal.

Dolga leta je bil edini pantomimik pri nas. Pantomimo in mimo je poučeval na AGRFT-ju, Baletni šoli v Ljubljani in lastnem Studiu za pantomimo. S svojim znanjem in izkušnjami je obogatil in širil okvire slovenskega kulturnega prostora in v gibalnih ter pantomimskih veščinah izoblikoval tudi marsikaterega dramskega igralca.

S svojim znanjem in izkušnjami je s pantomimo začel dolgotrajen proces bogatenja in širjenja okvirov slovenskega kulturnega prostora, tudi kot svetovalec za gib v mnogih slovenskih gledaliških hišah. Leta 1982 se mu je pridružila njegova učenka in pozneje asistentka in sodelavka Jana Kovač Valdés.

Andrés Valdés y Fuentes je mimu in pantomimi posvetil življenje in je svoje ustvarjalne vrhunce dosegel v Sloveniji, so zapisali v Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Foto: Družina Valdes (osebni arhiv)
Andrés Valdés y Fuentes je mimu in pantomimi posvetil življenje in je svoje ustvarjalne vrhunce dosegel v Sloveniji, so zapisali v Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Foto: Družina Valdes (osebni arhiv)

Od takrat dalje je v svoj repertoar dodal vrsto uspešnih predstav, namenjenih predvsem odrasli publiki. Igral je tudi v filmih in na televiziji, so ob slovesu še zapisali v ZDUS-u.

Dobitnik več nagrad
Valdés je za svoje delo prejel številne nagrade. Med njimi je tudi stanovsko – bršljanov venec za življenjsko delo Združenja dramskih umetnikov (2010). Leta 2017 pa je prejel nagrado za izjemni prispevek k umetnosti pantomime, ki jo podeljuje Svetovna organizacija za pantomimo s sedežem v Beogradu.

Kot malokdo je znal osvetliti pomen splošnih odrskih zakonitosti, prispeval je k razumevanju dramaturgije giba, vpetega v čas in prostor, predvsem pa je poudarjal motiviranost in funkcionalnost plesnega in odrskega giba.

Neja Kos

V utemeljitvi so tedaj zapisali" "Andres Valdes se je rodil in šolal v Havani, kalil se je v Parizu, umetniško se je bogatil v nekdanji Jugoslaviji, dozorel je v Sloveniji. Prepotoval je velike daljave – tako geografske kot umetniške in v času ter prostoru združeval kulture, vizije in govorice telesa. Strokovni in širši javnosti je po Evropi predstavljal skorajda neznano umetniško zvrst, režiral je gledališke predstave in poučeval generacije mladih umetnikov, igralcev in plesalcev. Njegov umetniški vpliv in človeški duh sta zaznamovala še številne nadaljnje rodove."

Prav tako 2017 je prejel še državno odlikovanje red za zasluge. V utemeljitvi so ob tem zapisali, da je njegovo delo prepoznano kot izjemno. "Ne samo zaradi vrhunske strokovne ravni njegovih stvaritev. Tudi ne samo zaradi uspehov pri občinstvu, ki je bilo očarano nad njegovimi solističnimi nastopi s serijami kratkih mojstrovin, polnih humorja, a tudi grenkih resnic. Izjemen je njegov prispevek tudi zato, ker je s svojim velikim znanjem in bogatimi izkušnjami s pantomimo začel dolgotrajen proces bogatenja in širjenja okvirov slovenskega kulturnega prostora." In še: "Kot malokdo je razumel pomen dramaturgije giba in njegove funkcionalnosti znotraj odrskih zakonitosti, soglašajo poznavalci njegovega dela. Postal je svetovalec za gib v mnogih slovenskih gledaliških hišah, pantomimo in mimo je poučeval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, v baletni šoli v Ljubljani in lastnem Studiu za pantomimo. V gibalnih in pantomimskih veščinah je izoblikoval marsikaterega dramskega igralca. Ni ga slovenskega dramskega gledališča, kjer Andrés Valdés ne bi imel ustvarjalnega vpliva."

Ob prevzemu državnega odlikovanja red za zasluge leta 2017. Foto: BoBo
Ob prevzemu državnega odlikovanja red za zasluge leta 2017. Foto: BoBo

Veliki ustvarjalec, ki je pustil neizbrisno sled v slovenski gledališki umetnosti
Več let je vodil tudi Studio za pantomimo. "S smotrno zastavljenimi pedagoškimi cilji, v katerih je motiviral k lastni telesni izrazitosti, k raziskovanju zmožnosti in k odkrivanju avtentičnih prvin lastnega osebnega jedra, je Andrés Valdés širil zavest o nujnosti vsestranske usposobljenosti bodočega pantomimika. Kot pedagog pantomime je v talentiranih gibalcih in igralcih vzbujal ustvarjalni pristop, ki je vključeval improvizacijo, iskanje in izdelavo pantomimskega gledališkega materiala in kompozicije ter tako pri učencih vzbujal čut za svoboden osebni ritem in izraz. Njegova ustvarjalna umetniška in pedagoška biografija je bogata, intenzivna in raznovrstna," so še zapisali v združenju, kjer ga bodo ohranili v spominu kot dobrega prijatelja in velikega ustvarjalca, ki je pustil neizbrisno sled v slovenski gledališki umetnosti.

Andrés Valdés