Anica Kumer (levo) in Borut Alujevič (desno) v predstavi Ornifile ali Sapica. Foto: SLG Celje/Božo Berk
Anica Kumer (levo) in Borut Alujevič (desno) v predstavi Ornifile ali Sapica. Foto: SLG Celje/Božo Berk

Umrl je dramski igralec Borut Alujevič – Lujo, so sporočili iz Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Alujevič je v SLG-ju Celje odigral več kot osemdeset vlog. Nastopal je v filmih in na televiziji. Bil je tudi dolgoletni upravnik celjske gledališke hiše.

Alujevič je bil rojen 16. maja 1942 v Ljubljani, kjer je obiskoval gimnazijo in se leta 1961 vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Diplomiral je v letniku Mire Danolove z vlogama Antonija (William Shakespeare: Julij Cezar) in Hoederarja (Jean Paul Sartre: Umazane roke). Kot igralec se je zaposlil v SLG-ju Celje. Leta 1986 je celjsko gledališko hišo prevzel v vodenje. Kot upravnik se je upokojil leta 2007.

"Če danes samo pomislim, da smo včasih v sezonah pripravili po dvanajst premier in več, komaj morem verjeti, kaj vse sem tudi sam doživljal kot igralec ter kolegi in kolegice igralke in igralci ob meni in pred mano. Kako smo zvadili in igrali vedno nova besedila, kako smo si jih zapomnili, včasih porabili za študij le izjemno kratkih od 18 do 25 dni. Kako smo gostovali v vsaki malo večji 'luknji' po stokrat na sezono, spali včasih dobesedno na slamnjačah, a vztrajali in vztrajali in se imeli v bistvu lepo. Morda celo lepše, kot se imajo igralci in ljudje vsevprek danes, ko se vsakomur nekam tako hudo mudi," je zapisal Lujo v zborniku ob 55-letnici celjskega Ljudskega gledališča.

Leta 1992 je s tedanjim umetniškim vodjem Blažem Lukanom podprl idejo dramskega igralca Marjana Bačka o ustanovitvi festivala Dnevi komedije. Med letoma 1989 in 2006 je bil tudi svetnik v Mestni občini Celje. Leta 2002 je prejel srebrni grb Mestne občine Celje, leto pozneje pa še naziv vitez reda akademskih palm Republike Francije, so še zapisali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije.

Umrl je igralec Borut Alujevič