Igor Žužek (1960–2020). Foto: Uroš Hočevar, Arhiv SLG Celje
Igor Žužek (1960–2020). Foto: Uroš Hočevar, Arhiv SLG Celje

Igor Žužek se je rodil 26. novembra 1960 v Škofji Loki. Po končani osnovni šoli je mladostna leta preživel na Gimnaziji Šentvid v Ljubljani, študij pa je vpisal na oddelku za biologijo Biotehniške fakultete. Po končanem tretjem letniku je bil osem let zaposlen v banki, ves čas pa bil aktiven kot amaterski igralec na Loškem odru v Škofji Loki.

Igralstvu se je tudi študijsko posvetil leta 1992 v Moskvi, tam diplomiral leta 1996, nato pa se vrnil v Slovenijo. V SLG Celje je bil zaposlen od septembra leta 1997, kjer je nastopil v mnogih predstavah.

Med njegovimi vidnejšimi nastopi velja omeniti dramo Bele Pinterja Naše skrivnosti, črno komedijo avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča Pesmi živih mrtvecev, dramo nemškega nobelovca Gerharta Hauptmanna z naslovom Rose Bernd v režiji Mateje Koležnik, tragedijo Williama Shakespeara Romeo in Julija v režiji Matjaža Zupančiča ter predstavo za otroke Jakec in breskev velikanka Roalda Dahla in Davida Wooda v režiji Matjaža Latina.

Od zaposlitve je nastopil v vsaki sezoni SLG Celje, nazadnje v komediji Vsak glas šteje dramatičarke Ize Strehar v režiji Ajde Valcl, ki je bila premierno uprizorjena novembra lani.

Večkrat tudi v vlogi režiserja
Zanimala ga je tudi režija in v amaterskih gledališčih je na oder postavil nekaj deset predstav. Deloval je kot mentor v gledaliških šolah v Kranju, Škofji Loki in drugje. Posnel je tudi 21 kratkih in celovečernih filmov, odigral epizodne vloge v nekaj nadaljevankah in nanizankah ter posnel nekaj reklam.

Nastopil je v filmu Lahko noč, gospodična (2011) v režiji Metoda Pevca, komediji Kruha in iger (2011) Klemna Dvornika, komediji Čefurji raus! (2013) Gorana Vojnovića, filmu Zapelji me (2013) Marka Šantića in celovečercu Pot v raj (2014) Blaža Završnika. Nazadnje pa smo ga videli v televizijskih serijah Jezero in V imenu ljudstva ter v koprodukcijskem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj.

"Ostal boš v naših srcih in na naših odrskih deskah. Dragi Igor, počivaj v miru," so njegovi gledališki kolegi zapisali v slovesu, objavljenem na spletni strani SLG Celje.