Igor Filipovič (1946–2023). Foto: Arhiv RTV SLO
Igor Filipovič (1946–2023). Foto: Arhiv RTV SLO

Filipovič je bil stalni gost ljubljanske Opere in večjih opernih hiš po Evropi, nastopal pa je tudi v ZDA. Nastopal je predvsem v vlogah italijanske opere od zgodnje do pozne romantike.

Rodil se je leta 1946 v Ljubljani. Zasebno se je petja učil pri sopranistki in pedagoginji Kseniji Vidali, javnosti pa se je prvič predstavil leta 1976 v mariborski operi v vlogi Ernesta v operi Don Pasquale Gaetana Donizettija. Zatem je postal stalni gost SNG-ja Opera in balet Ljubljana, nastopal pa je tudi na številnih tujih odrih.

Prepoznaven je bil predvsem po vlogah italijanske opere, med vidnejšimi so bile Arthur v operi Vincenza Bellinija Puritanci, Vojvoda v Rigolettu Giuseppeja Verdija ter Pinkerton v operi Giacoma Puccinija Madame Butterfly. Leta 1999 je pred uprizoritvijo te opere v ljubljanski Operi omenil zahtevno nalogo prilagajanja pevca domačemu jeziku.

Pinkerton, ki ga je pel, je bila vloga, ki ga je po njegovih besedah spremljala vse življenje ter mu je pomenila "uspeh in propad" obenem. Sicer pa je poudaril, da je bila tedanja postavitev v ljubljanski operi (1999) "vredna kateregakoli evropskega odra".

18. aprila bi praznoval 77 let.

Poslovil se je operni pevec Igor Filipovič