Foto: Festival Ljubljana
Foto: Festival Ljubljana

Verdijeva Aida, ki je gotovo ena najbolj znanih in največkrat izvajanih oper ne le v skladateljevem opusu, temveč v celotni operni zgodovini, bodo uprizorili v koprodukciji Festivala Ljubljana, HNK Split, Slovenske filharmonije (SF) ter SNG Maribor.

Foto: Festival Ljubljana
Foto: Festival Ljubljana

Najprej v peristilu Dioklecijanove palače
Režijo je prevzel Dražen Siriščevič, ki je predstavo priredil posebej za Kongresni trg. Predstava je bila premierno izvedena leta 2014 v Splitu v peristilu Dioklecijanove palače.

Pevsko zasedbo opere sestavljajo velika svetovna imena, Leonardo Šarić kot egipčanski kralj, Rossana Rinaldi kot egipčanska princesa Amneris, Susanna Branchini kot Aida, Walter Fraccaro kot egipčanski vojskovodja Radames, Ivica Čikeš kot veliki duhovnik Ramfis in Giorgio Surian kot etiopski kralj Amonasro. Dirigent predstave je Ivo Lipanović.

Zasužnjena etiopska princesa
Zgodba opere se dogaja v Egiptu. Egipčanski vojskovodja Radames je zaljubljen v zasužnjeno etiopsko princeso Aido, z njim pa se želi poročiti tudi hčerka egipčanskega kralja Amneris. Radames tako bije notranji boj med ljubeznijo do Aide in zvestobo svojemu kralju, njegova izbranka pa med globokimi čustvi do Radamesa in ljubeznijo do očeta, etiopskega kralja.

Orkester SF-ja odslej rezidenčni orkester festivala
Predstavo bodo izvedli Orkester SF-ja, ki je z letošnjim festivalom postal rezidenčni orkester Festivala Ljubljana, zbor Opere SNG Maribor, zbor in balet HNK Split in mednarodni solisti.

Operni spektakel je bil sprva napovedan za 2. julij, zaradi slabe vremenske napovedi pa so se pri Festivalu Ljubljana odločili, da ga izvedejo predčasno. Kot so sporočili s festivala, vstopnic ni treba menjati, saj velja isti sedežni red.