Gostujoča solista bosta pred slovenskim občinstvom znova nastopila naslednji teden v baletu Ludwiga Minkusa Don Kihot.

Yuya Omaki v SNG Maribor pleše od leta 2011. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Yuya Omaki v SNG Maribor pleše od leta 2011. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Mednarodno baletno tekmovanje, ki je v Budimpešti potekalo od 30. marca do 5. aprila, je bilo posvečeno zaznamovanju 25-letnice oziroma 80-letnice rojstva priznanega ruskega baletnika Rudolfa Nurejeva (1938–1993), po katerem je dobilo ime.

Asami Nakashima, rojena v Osaki na Japonskem, kjer je s šestimi leti tudi začela obiskovati pouk baleta, nato pa se je izpopolnjevala na baletnem konservatoriju Tanaka, prav tako v Osaki. Med letoma 2008 in 2010 je obiskovala baletno šolo dunajske državne opere in jo uspešno zaključila. Mariborskemu Baletu se je pridružila v sezoni 2011/2012. Nastopa v solističnih vlogah iz klasičnega, neoklasičnega in sodobnega baletnega repertoarja.

Tudi Yuya Omaki se je rodil v Osaki. Klasičnega baleta se je začel učiti pri osmih letih, in sicer na baletni šoli Sanae Yamamoto pri profesoricah Sanae Yamamoto in Eri Sato. Leta 2007 se je posvetil tudi modernemu plesu, učil se je na baletni akademiji v Münchnu v okviru visoke šole za glasbo in gledališče pri profesorjih Kirilu Melnikovu, Konstanze Vernon, Robertu Northu in Janu Broeckxu s poudarki na klasičnem in modernem baletu, manirah v pas de deux ter narodnih plesih. Leta 2010 je na baletni akademiji tudi diplomiral. Uspešno je sodeloval na številnih tekmovanjih in osvajal nagrade. Nastopati je začel leta 2000 v okviru vsakoletnih predstav baletne šole Sanae Yamamoto, v Baletu SNG Maribor pa pleše od leta 2011.

Slovensko občinstvo bo lahko nagrajenca znova videlo naslednji teden v baletu Ludwiga Minkusa Don Kihot. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Slovensko občinstvo bo lahko nagrajenca znova videlo naslednji teden v baletu Ludwiga Minkusa Don Kihot. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Yuyo Omakija v vlogi Basilia in Asami Nakashimo v vlogi Mercedes in Kraljice Driad bo mogoče na odru Velike dvorane SNG-ja Maribor videti v baletu Ludwiga Minkusa Don Kihot, ki bo na programu 18. in 19. aprila.