Foto: EPA
Foto: EPA
Moliere (1622–1673) je bil igralec, vodja gledališke skupine in dramatik. Foto: Wikipedia
Moliere (1622–1673) je bil igralec, vodja gledališke skupine in dramatik. Foto: Wikipedia

Enemu najpomembnejših predstavnikov klasične komedije v Franciji Molieru posvečajo leto. Poklanjajo se mu z nizom prireditev, ki so se začele že konec preteklega tedna, do konca leta pa se bodo v krajih, ki jih je Moliere zaznamoval s svojim delom oziroma življenjem, zvrstili še številni dogodki.

Osrednje dogajanje bo v pariškem gledališču Comedie Française, gledališču v bližini muzeja Louvre, kjer bodo do julija uprizarjali Molierove igre. V soboto jih je uvedla izvirna cenzurirana različica komedije Tartuffe. Dela tega znamenitega dramatika, igralca in vodje gledališke skupine bodo tako ponovno zaživela v četrti, kjer je, kot je dejala igralka Comedie Française Dominique Blanc, “živel in umrl in kjer je povsod v zraku”. Sama jemlje Moliera kot prijatelja, dodaja.

Poleg predela Pariza, kjer je dramatik živel, se slavje ne more ogniti razkošnemu Versaillesu. Tam je seveda Moliere užival pokroviteljstvo francoskega kralja Ludvika XIV. Zato bodo nekaj njegovih najbolj znanih iger uprizorili v izvirni različici, kot so nastale v sodelovanju z baročnim skladateljem Jean-Baptistom Lullyjem.

V mestecu na zahodnem obrobju Pariza sicer vsako poletje pripravijo Molierov mesec, po sobotnem odprtju Molieru posvečene razstave pa bodo maja odkrili še kip, ki ga bo izdelal francoski kipar Xavier Veilhan.

Gledališče Comedie Française stoji v četrti, kjer je Moliere živel in umrl. Foto: EPA
Gledališče Comedie Française stoji v četrti, kjer je Moliere živel in umrl. Foto: EPA

Konec maja bodo v Narodnem centru gledaliških kostumov CNCS v Moulinu odprli razstavo Moliere v kostumih, v Pariški operi pa bodo jubilej proslavili s predstavo Moliere v glasbi, ki bo na sporedu od septembra.

Moliere (1622-1673) se je kot Jean-Baptiste Poquelin rodil v Parizu dvornemu izdelovalcau tapiserij. Šolal se je na ugledni ustanovi College de Clermont. Leta 1643 je ustanovil gledališko skupino L'Illustre Theatre. Najprej ni bil posebej uspešen in se je v letih 1645–58 preživljal kot potujoči glumač, pisec veseloiger in vodja gledališke skupine. Od leta 1658 pa se je s podporo vojvode Orleanskega pridobil naklonjenost kralja Ludvika XIV. Uprizarjal je igre v pariškem gledališču Theatre du Petit-Burbon, od 1661 v Palais Royal. Od 1665 je bil kot vodja skupine Troupe du Roi, pozneje je iz nje nastalo znano pariško gledališče Comedie Française, pod posebno zaščito kralja.

Del slavja bo tudi v Versaillesu, kjer je bil dramatiku naklonjen sončni kralj Ludvik XIV. Foto: EPA
Del slavja bo tudi v Versaillesu, kjer je bil dramatiku naklonjen sončni kralj Ludvik XIV. Foto: EPA

Velja za enega največjih komediografov in najpomembnejšega predstavnika francoske klasične komedije. Črpal je iz tradicije starogrških in rimskih komediografov ter comedie dell'arte. Iz njegovega opusa se je ohranilo 32 veseloiger, v katerih se je izkazal kot mojster situacijske komike ter bister in duhovit opazovalec družbe in človeških napak.