Namen in delo društva so v maju predstavili na novinarski konferenci. Foto: Društvo SNG Kranj
Namen in delo društva so v maju predstavili na novinarski konferenci. Foto: Društvo SNG Kranj
Predsednik Društva SNG Kranj je igralec, režiser, producent in pedagog Igor Korošec. Foto: Društvo SNG Kranj
Predsednik Društva SNG Kranj je igralec, režiser, producent in pedagog Igor Korošec. Foto: Društvo SNG Kranj

Pobuda za ustanovitev društva se je rodila iz pogovorov igralca Igorja Korošca z umetniki, ki so tako kot on študirali in ustvarjali v tujini ter se nato vrnili v Slovenijo. Društvo združuje profesionalne ustvarjalce s področja uprizoritvenih umetnosti in filmskega sveta, od igralcev, režiserjev, scenaristov, snemalcev, koreografov, skladateljev, scenografov, kostumografov do producentov in filmarjev ter celo tržnikov.

Vizija društva je širiti kulturo, pa tudi umetnost, med kar najširši krog ljudi in tako "potrjevati pozitivno, vitalno ustvarjalno poetiko, ki ponuja nova obzorja in vsebine".

Ime društva SNG Kranj so si, kot so zapisali, izbrali na podlagi tega, da združujejo gledališke in filmske umetnike iz celotne Slovenije. Priložnost namreč ponudijo vsakomur, ki ima potencial in željo po ustvarjanju, ne glede na to, iz katerega kraja je. Kot so zapisali, želijo gledališču vrniti smeh, pozitivnost in navdih ter vzgojiti prihodnjo generacijo, ki bo cenila slovensko kulturo in narod.

Identificirali "dekadentne vsebine" sodobnega gledališča
Namen ustanovitve društva je oblikovanje ustvarjalnega poligona, ki daje priložnost profesionalnim projektom, ki izstopajo iz trenutno prevladujoče gledališke poetike. Kot so pojasnili, tako na slovenskih kot na tujih gledaliških odrih že dalj časa opazujejo porast dekadentnih vsebin. "Veliko je preklinjanja, golote, nasilja. Verjamemo, da ni nujno, da je tako. Naše društvo povezuje ustvarjalce, ki si želijo ustvarjati onkraj takšne poetike," so poudarili.

Ambiciozni načrti
Za sezono 2023/2024 so si za cilj zadali oblikovati gledališki abonma in abonma za otroke ter izpeljati po tri gledališke premiere za odrasle in otroke. V lastni filmski produkciji pa želijo pripraviti miniserijo, resničnostni šov, serijo intervjujev z izbranimi umetniki, kratke filme in osnutek za celovečerni film, ki bi ga posneli v prihodnjih dveh do treh letih. Srednjeročni cilj je doseči prepoznavnost v slovenskem kulturnem prostoru in prodreti v tujino, desetletni cilj pa vzpostaviti lastno gledališko hišo in filmski studio.

Abonmajske predstave bodo za zdaj na ogled v Kulturnem domu Kokrica, svojo gledališko produkcijo pa bodo širili z gostovanji po Sloveniji in festivalih v tujini. Izbrani filmski projekti bodo brezplačno dostopni prek spletnih platform. Gledalce želijo privabiti tudi v partnerstvu s šolami, lokalnimi ponudniki in sindikati ter s projekti, kot so natečaji, ustvarjalne delavnice in izobraževanja.