Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Predstava, ki bo ob 20. uri premierno uprizorjena v Mali Drami, je nastala pod peresom nemškega režiserja Roland Schimmelpfennig, velja za enega najradikalnejših in najpomembnejših sodobnih dramskih avtorjev. Njegovo besedilo Dan, ko jaz ni bil več jaz, ki je bilo napisano leta 2018, se “izjemno lucidno, a hkrati nepredvidljivo poigrava s tesnobo in stisko današnjosti”, je zapisala režiserka Maša Pelko.

V ospredju besedila je popolnoma običajen večer družine, ki se nekega poletnega večera odloči posedeti za družinsko mizo. Vsakdanjost situacije razbije prihod dvojnika očeta oziroma moža. Kljub mnogim komičnim vložkom pa dogodek v zgodbi sproži brutalno spopadanje akterjev samih s seboj ter z lastnima preteklostjo in prihodnostjo.

Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Režiserka situacijo opiše kot “dekonstrukcijo dneva, ko je posameznik na surrealen način prenehal biti on sam in se s tem poglobil v tisto, kar ga vzpostavlja kot individuuma”, Nadina Štefančič pa je v gledališkem listu dodala, da je igro nemogoče brati, ”ne da bi se vprašali, ali je njen avtor oboževalec Lyncha. Roland Schimmelpfennig namreč v svoji igri povsem lynchevsko prepleta paranojo, sanje v sanjah, preseke med fantazijo in željo, razpad linearnosti”.

V Mali Drami premiera predstave Dan, ko jaz ni bil več jaz

Preplet resničnosti s fikcijo
Schimmelpfennig skozi igro gledalcu omogoči vpogled v lastno življenje, ljudi, ki ga gradijo, in odločitve, ki jih sprejemamo. Obenem se z neizprosno direktnostjo loti psihologije neizživetih in neizraženih želja, obenem pa prevprašuje možnost tega, da se je vse, kar smo si kdaj zaželeli, že uresničilo, a tega nismo zares opazili. Schimmelpfennig s seciranjem intimnih odnosov zarisuje vzporednico med družbenim in osebnim, obenem pa se z vpeljavo dvojnika poigrava tudi z distinkcijo med realnim in fiktivnim.

Prav slednje je na novinarski konferenci poudaril tudi dramaturg predstave Rok Andres ter povedal, da avtor v vsakdanje življenje svojih likov aktivno vpleta magične elemente ter s tem ustvarja svet, v katerem izredni dogodki sobivajo z vsakdanjimi. Dodal je še, da Schimmelpfennig na ta način gradi nadrealistično vzdušje, v katerem so meje časa, prostora in drugih relacij popolnoma izkrivljene.

Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

V predstavi igrajo Barbara Cerar, Klemen Janežič, Maruša Majer, Domen Novak, Saša Tabaković in Tina Vrbnjak, premiera pa bo danes ob 20. uri v Mali Drami.