Na Malem odru Narodnega doma Maribor bo danes premiera kriminalke Svet' večer, v kateri nastopata Nataša Barbara Gračner in Vlado Novak. Prvo slovensko uprizoritev drame avstrijskega pisatelja Daniela Kehlmanna je režiral Samo M. Strelec.

Dvorana, ki ima sicer 90 sedežev, bo lahko upoštevajoč vsa navodila in priporočila za preprečitev širjenja omenjenega virusa sprejela le okoli 30 gledalcev.

Za igralca Vlada Novaka in Natašo Barbaro Gračner je Svet' večer prvo sodelovanje v gledališču. Foto: Narodni dom Maribor/Dejan Bulut
Za igralca Vlada Novaka in Natašo Barbaro Gračner je Svet' večer prvo sodelovanje v gledališču. Foto: Narodni dom Maribor/Dejan Bulut

"Čeprav je bila prva iztočnica za avtorja besedila terorizem, to danes ni glavna tema. Kriminalka je zgodba o posamezniku, njegovi svobodi in državi ... Oba sta prepričana, da rešujeta domovino. Le eden bo zmagal. Tudi dandanes številni mislijo, da rešujejo domovino ...," je na novinarski konferenci pred premiero povedal režiser Strelec.

Avstrijska uspešnica
"Igra za dva igralca in eno uro" je bila krstno uprizorjena februarja 2017 na Dunaju, isto leto je v Veliki Britaniji doživela prvo uprizoritev v angleškem jeziku, na nemških odrih pa je bila prvikrat uprizorjena leto pozneje. Lani je pod naslovom Nočno zaslišanje doživela tudi televizijsko in filmsko adaptacijo.

Svet' večer je zgodba o profesorici filozofije, ki jo na poti na božično večerjo pridržijo in odpeljejo na zaslišanje k policijskemu inšpektorju. Napeta igra mačke in miši med dvema močnima antagonistoma, ki sta vsak zase prepričana, da rešujeta domovino, razgalja družbeno socialne posledice paranoidne dileme sodobnega sveta, razpetega med varnostjo in svobodo. Skozi neusmiljeno izmenjavo udarcev med sistemom in njegovo kritiko preizprašuje odnos med posameznikom in državo, svobodo in nadzorom, strahom in upanjem.

Teater na kulnu: ko se gledališče preseli v klet
Uprizoritev Svet' večer začenja nov programski sklop Narodnega doma Maribor, ki so ga poimenovali Teater na kulnu. Ta bo ponujal dramske uprizoritve in druge gledališke dogodke manjšega formata na odru v kleti Narodnega doma.

"Je cikel gledaliških dogodkov, pri katerem ne stavimo na velikost dvorane, bogato scenografijo in impresiven tehnični park, temveč na žlahtnost vsebine in neposrednost sporočila. Je golo, morda celo malce surovo, a zato še kako pristno gledališče, ki je svoj kotiček našlo v prostorih, iz katerih smo za vzpostavitev odra pred mnogimi leti morali najprej počistiti kupe premoga," pojasnjujejo v Narodnem domu Maribor.