V sklopu mednarodnega projekta ACT – Art, Climate, Transition, ki povezuje umetnost s širšo tematiko ekologije in družbenih sprememb, so pri Zavodu Bunker povabili k sodelovanju tri uprizoritvene umetnice mlajše generacije: Tery Žeželj, Brino Klampfer in Niko Švab. Vsaka je k sodelovanju povabila še sodelavce in nastal je triptih umetniških dogodkov.

Za narodovo zdravje je improvizirana predstava, ki tematizira turbulentni čas, v katerem živimo. Foto: Zavod Bunker
Za narodovo zdravje je improvizirana predstava, ki tematizira turbulentni čas, v katerem živimo. Foto: Zavod Bunker

Prva bo danes ob 19.00 premierno zaživela monodrama Za narodovo zdravje v režiji Brine Klampfer, ki jo uprizarja improvizator Peter Frankl s prijatelji. Dramaturginja je Urša Majcen, za video in glasbo je poskrbel Vid Merlak, za kostumografijo in scenografijo pa Rosana Knavs.

"Ker si že dva meseca pridno umivate roke, jih pridno razkužujete, pridno en dan nosite rokavice in jih drugi dan pridno ne, ker se pridno zdravite in pridno umirate, pridno kolesarite in nosite rože na sprehod, pridno delate in ste nasploh vsak dan še bolj pridni, bomo tudi mi, ustvarjalci, odgovorno in pridno po priporočilih vlade ubogali in naredili eno tako zabavno monodramo, kakršne je priden državljan željan zdaj, ko se lahko vrne v gledališče," so predstavi na pot sarkastično zapisali njeni ustvarjalci, ki ugotavljajo, da je v absurdnih časih komedija težka naloga: "težko je biti bolj smešen od resničnosti".

Trans-Plant odpira vprašanja ekologije, recikliranja in onesnaževanja. Foto: Zavod Bunker
Trans-Plant odpira vprašanja ekologije, recikliranja in onesnaževanja. Foto: Zavod Bunker

Premiera predstave Trans-Plant, katere avtorja sta Luka Martin Škof in Nika Švab, bo sledila ob 21.00. Namesto opisa predstave je na spletni strani Bunkerja podanih nekaj pojmov: ekologija, trajnostni razvoj, zero waste, upcycling, recycling, nobenih smeti, onesnaževanje, proizvajanje energije in fotosinteza.

Spremljajo jih citati, med njimi eden iz lanskega dokumentarca Fantastic Fungi: "Predstavljajte si organizem, ki nas hrani, zdravi in razkrije skrivnosti, s katerimi lahko pomagamo rešiti svet." Avtorja sta sodelovala s Petro Veber, izvršna producentka je Maja Vižin, pod tehnično izvedbo pa se podpisujejo Igor Remeta, Andrej Petrovčič in Duško Pušica.

Avdiovizualna instalacija Arhiv samozadostnosti bo na ogled oba dneva med 14.00 in 22.00 v kleti elektrarne. Osnova instalacije je nabor najrazličnejših tehnoloških, naključnih in partikularnih informacij o različnih znanstvenih odkritjih, ki ponujajo alternativo trenutnim načinom produkcije in organiziranja življenja, odpadkov ter emisij.

Avtorici instalacije, ki ustvarja idejni zemljevid možnih in obstoječih spopadanj z okoljskimi težavami ter spodbuja razmišljanje o alternativni resničnosti oziroma prihodnosti, ki ni že predvidena s sedanjostjo, sta Ivana Vogrinc Vidali in Tery Žeželj. Ogled instalacije je brezplačen.

Ustvarjalce lahko sami vprašate o pomenih
Predstavam in instalaciji 11. junija ob 22. uri sledi Zbor za publiko, ki je serija javnih pogovorov z gledalci, ki potekajo neposredno po dogodkih v produkciji neodvisnih producentov sodobne scenske umetnosti. Gledalci in gledalke se bodo pogovarjali o videni instalaciji in o predstavah. Pogovor bo moderirala igralka Katarina Stegnar.