Plešejo Dragana Alfirević, DISKOlektiv, Jana Jevtović, Beno Novak, Jan Rozman in Dejan Srhoj. Foto: Zavod Bunker
Plešejo Dragana Alfirević, DISKOlektiv, Jana Jevtović, Beno Novak, Jan Rozman in Dejan Srhoj. Foto: Zavod Bunker

Na povabilo skupine plesnih umetnikov, zbranih okoli Nomad Dance Academy Slovenija, je junija lani prišla v Ljubljano, potem ko so se o možnostih sodelovanja in o predstavitvi njenega bogatega opusa slovenskemu in regionalnemu občinstvu pogovarjali od leta 2017. Začel se je proces izmenjave in izkustvenega učenja z orodji iz svoje dolgoletne prakse. Tako jim je predstavila svoj pogled na ples in koreografijo, hkrati pa obogatila, izzvala in dodatno usmerjala njihove individualne umetniške procese.

Za plesalce je delo z njo "darilo, učna izkušnja, afirmacija plesa kot vsakodnevne prakse in raziskovanje oblik, formatov in fluidnost percepcije", so zapisali v Zavodu Bunker. "V tem procesu je ples vzporeden z učenjem, individualnim in kolektivnim, koreografija pa struktura, ki plesalke in plesalce podpira in izziva. Njegovih možnih branj je neskončno – čvrsto in fluidno/spremenljivo hkrati," so dodali.

Plešejo Dragana Alfirević, DISKOlektiv, Jana Jevtović, Beno Novak, Jan Rozman in Dejan Srhoj. Kostumografinja je Dajana Ljubičić, oblikovanje svetlobe ima na skrbi Špela Škulj.
Predstava je nastala v produkciji Nomad Dance Academy Slovenija ter v koprodukciji z Bunkerjem, Kinom Šiška in DUM – Društvom Umetnikov.

Deborah Hay je ena od ustanoviteljic Judson Dance Theatra, leta 1964 pa je kot članica Merce Cunningham Dance Company plesala na zdaj že legendarni svetovni turneji. Sodelovala je s Trisho Brown, Lucindo Childs, Simone Forti, Alexom Hayem, Robertom Morrisom, Stevom Paxtonom, Yvonne Rainer in drugimi, pa tudi glasbenico Laurie Anderson.

Leta 2012 je bila ena prvih prejemnic nagrade Doris Duke Artist Award, leta 2015 pa ji je francoska vlada podelila naziv reda umetnosti in leposlovja. Leta 2018 je bila predstavljena v okviru razstave o Judson Dance Theatru v Muzeju sodobnih umetnosti MoMA. Leta 2019 je Tanz im August v Berlinu priredil retrospektivno njenih del, druga njena retrospektiva je potekala v sezoni 2020/21 v Mercat de les Flors v Barceloni. Je tudi avtorica več knjig.

Plesna predstava Deborah Hay: Inside the Outside