Slika je simbolična. Foto: EPA
Slika je simbolična. Foto: EPA

O potezi umetniškega direktorja gledališča Janka Jelića je javnost obvestila platforma organizacij, poimenovana U pravo vrijeme (Ob pravem času). Po pisanju črnogorskega Portala Analitika Jelić ne bo dovolil uprizoritve predstave IzloŽene v gledališču v Nikšiću, ker je zgodba o diskriminaciji in nasilju nad ženskami oblika "angažirane propagande".

Izkazovanje nespoštovanja do vseh žensk
S prepovedjo izvedbe "predstave, ki izpostavlja različne oblike diskriminacije in nasilja nad ženskami, izkazuje nespoštovanje do vseh žensk, ki so izgubile življenje zaradi partnerskega ali družinskega nasilja, žensk, ki so trpele ali trpijo nasilje, in žensk, ki trpijo diskriminacijo, in navsezadnje tudi do umetniškega dela in potrebe po odkriti razpravi o teh težavah," so sporočili s platforme U pravo vrijeme.

Spodkopavanje družbenih prizadevanj
Opomnili so, da je bilo v Črni gori v obdobju med letoma 2020 in 2022 umorjenih pet žensk. "Namesto da bi spodbujal dialog in ozaveščanje, Jelić, ker je na položaju moči, omejuje svobodo izražanja in zanika realnost, s katero se vsakodnevno srečuje veliko žensk, tovrstne dejavnosti pa imenuje propaganda. Pozivamo umetniško skupnost in širšo javnost, naj nasprotuje temu pristopu in podpre umetnost, ki pogumno postavlja pod vprašaj družbene norme in krivice," so še zapisali. Ob tem so poudarili, da ne gre le za omejevanje svobode izražanja, ampak tudi za spodkopavanje prizadevanj za boj proti nasilju nad ženskami in nepravičnosti.

Umetniški direktor gledališča, ki "ne razume potreb črnogorske javnosti"
Zapisali so še, da je Jelić v odzivu "navedel, da je seznanjen z neobstojem diskriminacije žensk, saj je zaradi 'igre naključij' soprog, a se zaradi omenjenega odnosa do umetnosti in človekovih pravic zdi, da je slučajno umetniški vodja gledališča, ki poleg tega, da ne razume umetnosti, ne razume potreb črnogorske javnosti, zanika pa tudi nasilje nad ženskami in diskriminacijo".

Predstavo v režiji Sandre Vujović v okviru projekta Violence Exposed (Razkrito nasilje) izvaja neodvisna gledališka scena Bunt. Uprizarjajo jo brez plačila in ne pobirajo vstopnine, od umetniških ustanov pa tudi ne zahtevajo sredstev. Predstavo so doslej šestkrat uprizorili v občinah na severu Črne gore.