Letošnja novost je razširitev programa uličnega gledališča, kjer so dodali nove lokacije v središču mesta. Foto: Wikipedia
Letošnja novost je razširitev programa uličnega gledališča, kjer so dodali nove lokacije v središču mesta. Foto: Wikipedia

Odprto pismo, v katerem so kritični do vodstva festivala zaradi ukinitve aplikacije za prodajo vstopnic, nepreglednosti in premajhne pomoči s strani festivala pri naraščajočih stroških nastanitve in krčenju železniških storitev, je podpisalo 1600 podpisnikov. Med njimi so tudi komika Joe Lycett in Jo Caulfield, ter nekateri najpomembnejši britanski gledališki producenti in agenti.

Ukinili olajšave za sodelujoče
Pax Lowey, predsednik združenja Live Comedy Association (LCA), ki je usklajevalo pismo, je pojasnil, da so nastopajoči mnenja, da je vodstvo pri letošnji izdaji delovalo zavajajoče. Organizatorji so namreč le malo pred predstavitvijo programa razkrili, da letos ne bo aplikacije za vstopnice in da ne bo vstopnic po polovični ceni, medtem ko so producentom zaračunali polno prijavnino v višini 300 funtov.

Pandemija še vedno aktualna tema
Letošnja, 75. izdaja sicer prinaša 3171 predstav iz 58 držav, ki tematizirajo nekatera najbolj aktualna vprašanja današnjega časa. Pomembni temi sta letos tako zaprtje družbe in gospodarstva zaradi pandemije ter izolacija v širšem pomenu besede. Festival se bo sklenil 29. avgusta.

Po izzivih zadnjih dveh let se nam zdi bolj kot kdaj koli prej pomembno, da proslavimo raznolik izbor del, ki bodo predstavljena na festivalu in ki segajo od gledališča, plesa in cirkusa, do fizičnega gledališča, muzikala, opere in kabareta, so na spletni strani festivala v škotski prestolnici zapisali organizatorji.

Predstave v letošnjem programu obravnavajo teme, kot so migracije, begunci in razseljene osebe, rasa in identiteta, varnost žensk, invalidnost, duševno zdravje, podnebne spremembe, raziskovanje spola in druge. Poudarek je tudi na odnosih med starši in otroki skozi različne generacije. Letošnji Fringe združuje številna znana imena in nove talente v domačih in mednarodnih predstavah.

Veličasten povratek k umetnosti v živo?
Izvršna direktorica Edinburgh Festival Fringe Society Shona McCarthy je ob predstavitvi programa letošnjega festivala povedala: "Program odraža regenerativno naravo te kulturne ikone, ki je od svojega nastanka prestala številne nevihte. Letošnji program, ki vključuje 3171 predstav iz 58 držav, pomeni veličasten povratek k predstavam v živo v gledališčih, dvoranah in javnih prostorih po vsem Edinburgu, na enem največjih letnih praznovanj kulture in ustvarjalnosti na svetu."

"Nečemu smo se morali odpovedati"
Na očitke v zvezi s poskokom cen je Shona McCarthy odgovorila, da poskušajo obvladati neprecedenčno krizo, zaradi katere je dogodek ostal brez sredstev in s premalo osebja, ter da je morala sprejeti težke odločitve o tem, čemu dati prednost.

Kljub posledicam pandemije covida-19, brexita in energetske draginje, ki jo je sprožila ukrajinska vojna, bo letošnji program ponudil skoraj 3200 predstav, kar je 80 odstotkov predstav, uprizorjenih v letu 2019, je dodala.

Pojasnila je še, da omenjeno aplikacijo uporablja le približno sedem odstotkov obiskovalcev festivala in da je potrebna celovite prenove, ki si je trenutno ne morejo privoščiti, prijavnina v višini 300 funtov pa po njenih besedah že 15 let ostaja enaka.