Foto: SMG
Foto: SMG

Tema podnebne krize v živo zadeva vse nas, čeprav kaže, da se vsi ne zavedamo njenih posledic. Še zlasti pa je blizu mladim, ki jim bomo planet zapustili in ki se boleče zavedajo, da moramo ukrepati zdaj, če si na njem želimo ohraniti življenje, kot ga poznamo. Ali vsaj približno tako. Podatki o izumiranju vrst, povečevanju koncentracij toplogrednih plinov v ozračju, onesnaženosti s plastiko in drugimi kontaminanti, pa tudi o načrtih proizvajalcev fosilnih goriv so namreč več kot strašljivi, so o predstavi zapisali v gledališču.

Besedilo predstave je delo režiserja Žige Divjaka in igralcev, ki so nekaj motivov in fragmentov povzeli po knjigah Manj je več: Kako bo odrast rešila svet Jasona Hickla, Kako razstreliti naftovod Andreasa Malma, Ministrstvo za prihodnost Kima Stanleyja Robinsona in Neprijazna Zemlja: Življenje po segrevanju Davida Wallacea-Wellsa. Za osnovo so ustvarjalci vzeli občutek, da krize, čeprav se zavedamo njene resnosti, kot da nekako ne moremo čisto dojeti. Če smo v drugih bojih pripravljeni poseči po radikalnejših sredstvih ter se jasno in glasno, pa tudi nasilno, upreti posegom v naša življenja, pri podnebni krizi vlada manko.

Predstava, ki je nastala v koprodukciji festivala Štajerska jesen, SMG in zavoda Maska, je bila premierno uprizorjena na omenjenem festivalu. Divjak je na novinarski konferenci pred ljubljansko premiero povedal, da je bila, ker je predstava mednarodna koprodukcija, logična tudi izbira teme: podnebna kriza namreč zadeva vse.

Format, videz in dramaturgijo predstave so po režiserjevih besedah razvijali sproti. "Izhodišča so bila zelo jasna, a smo imeli dovolj poguma, želje in ustvarjalnosti, da smo plavali po materialu in iskali tisto, kar je zadaj," je dodal.

V predstavi igrajo Damir Avdić, Mina Palada, Draga Potočnjak, Maya Sara Unger, Vito Weis in Gregor Zorc. Dramaturg je Goran Injac, scenograf Igor Vasiljev, kostumografinja Tina Pavlović, glasbo in oblikovanje zvoka je delo Blaža Gracarja, Andreas Malm je bil tudi strokovni sodelavec predstave, za oblikovanje svetlobe je poskrbel David Orešič. Predstava je večinoma v angleščini, deloma tudi v slovenščini in bosanščini.