Do nedelje bo bralno uprizoritev premierno dočakalo sedem novih dramskih besedil. Foto: Helena Čehovin Gerželj
Do nedelje bo bralno uprizoritev premierno dočakalo sedem novih dramskih besedil. Foto: Helena Čehovin Gerželj

Osrednjemu festivalskemu delu so kot neke vrste prolog letos dodali še današnji dan, ki so si ga zamislili kot uvodno teoretsko podstat za dogajanja v prihodnjih dneh. Beseda bo tekla o izvirnosti in neizvirnosti gledališkega besedila, pogovor z dramaturgoma Aldom Milohnićem in Tomažem Toporišičem pa bo povezoval Boštjan Narat. Prolog je letošnja novost, prihaja pa kot posledica sodelovanja s Slovenskim mladinskim gledališčem (SMG) in zavodom Maska.

Jutri se bo festivalsko dogajanje nadaljevalo z bralno uprizoritvijo drame Kaje Blazinšek Kratka dramska prilika o bombonih, v kateri je v ospredju dekle v poznih dvajsetih, ki se skozi besedilo eklektično razgrinja kot raztelešen objekt. Sledili bosta drami Čakalnica in Vse se je začelo z golažem iz zajčkov. Mitja Lovše je v Čakalnici predstavil naključno srečanje petih oseb v prostoru, v katerem se kar naprej čaka, besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov Varje Hrvatin pa je, kot piše v festivalski knjižici, "svojevrstna retrospektiva in hkrati introspekcija v bivanjski model avtorice".

Vrzel med mladimi dramatiki in "odraslim" gledališčem: o stanju, vzrokih in vizijah

Do nedelje bo mogoče prisluhniti še besedilom Jerneja Potočana (Žalostinke), Jožice Grum (Skupni imenovalec), Matjaža in Vide Voglar (Trupla) ter Neje Repe (Bog sedmega dne). Dramo Žalostinke "preveva vzdušje apokalipse, ne samo fizične, predmetne, ampak tudi moralne in medčloveške", Skupni imenovalec pa se dotika položaja žensk v družbi. Trupla je "medicinska oziroma obdukcijska drama, ki natančno secira delovno okolje srednje velike podeželske bolnišnice na Poljskem", Bog sedmega dne pa v šestih korakih preigrava različne vloge štirih izmuzljivih likov.

Pri nastanku novih dramskih besedil so v sklopu enoletne delavnice Vzkrika kot mentorji sodelovali Simona Semenič, Milan Marković Matthis in Eric Dean Scott. Vsak od dramatikov oziroma dramatičark, sodelujočih na delavnici, je za potrebe bralne uprizoritve sodeloval z režiserjem in igralsko ekipo. Med njimi je bilo veliko študentov, projektu pa so se priključili tudi nekateri igralci ansambla SMG-ja.

Ob bralnih uprizoritvah program festivala dopolnjujejo petkova zabava ob odprtju, okrogla miza o sodobni dramski pisavi in njenem uprizarjanju ter sklepni dogodek Impro variacije.

Delno tudi na odru
Na okrogli mizi o sodobni dramski pisavi se bodo sodelujoči Rok Andres, Petra Pogorevc, Nina Ramšak in Ivana Zajc posvečali mapiranju in prepoznavanju tega, kaj sploh je sodobna dramatika, kaj so žanri, formati in teme, ki se v sodobnih besedilih pojavljajo, in kakšna je reprezentativna pisava, značilna za novo generacijo dramatikov. Na sklepnih Impro variacijah pa si bo mogoče ogledati predstavo, nastalo po motivih na festivalu predstavljenih dram, tako da bodo vsaj deloma zaživele tudi na odru.

Producenti festivala so KUD Krik, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in SMG, soorganizatorji pa Trubarjeva hiša literature, Maska in Teden slovenske drame. V sodelovanju s njimi pripravljajo tudi nekaj dogodkov. Festival vodita Brina Klampfer in Varja Hrvatin.