Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek

Gre za projekt, ki se "družbeno angažira z odpiranjem, raziskovanjem, reaktualiziranjem dela slovenske plesne zgodovine (obdobja izraznega plesa), ki je mnogokrat zamolčan, spregledan in neupoštevan. Želja nosilk projekta je omogočiti vpogled v ta del plesne zgodovine, hkrati pa to isto zgodovino soočiti s sedanjostjo, z aktualnimi trendi tako v polju uprizoritvenega kot plesno-tehnično telesnega," so zapisali v Cankarjevem domu.

Nagradna igra

NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA.

Nadaljevati dialog s tukajšnjo plesno tradicijo ...
Projekt Zgodovinjenje slovenskega sodobnega plesa prestopa meje arhivizacije in rekonstrukcije ter prestopa v prostor ustvarjalnega razumevanja in nadaljevanje dialoga z bogato plesno tradicijo na Slovenskem. Plesalka in koreografinja Živa Kraigher je pred 70 leti ustvarila plesni solo Upor, ki se je kot plesno izročilo prenašal iz generacije v generacijo. Kot naslednja ga je plesala Saša Šubic, več kot dve desetletji ga je nato plesala Jasna Knez, ta pa ga je nazadnje prenesla na Uršo Rupnik.

... in hkrati razkleniti spone zaveze tej tradiciji
Urša Rupnik kot neformalna dedinja izročila izraznega plesa v proces "vstopa z občutkom počaščenosti in spoštovanja do tradicije, hkrati jo personalizira kot del svoje osebne plesne zgodbe, na tem nivoju pa presprašuje svojo odgovornost do zgodovine, skupnosti in same sebe". Plesalka in koreografinja s predstavo Iščoča tako rekoč brska po zakladnici slovenskega izraznega plesa, ki prav tako delno predstavlja tudi njeno osebno plesno zgodovino. Rupnik pa poskuša prek motivike Upora razkleniti tudi svoje spone bremena odgovornosti in zaveze tradiciji.

To je "osebna pripoved o lepoti in travmi, izgubljanju in iskanju, upiranju in obupavanju, poraženosti in zmagovanju, gotovosti in dvomu v aluziji na Izgubljeno – Iščoče – Najedeno telo Jasne Knez", ki nadaljuje tudi avtorski opus Urše Rupnik Izgubljena (Cankarjev dom, 2016) – Iščoča (2022) – Najdena (2023), še piše v napovedi.

Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek

Plesalci in soustvarjalci predstave Iščoča so poleg avtorice Urše Rupnik tudi Dalanda Diallo, Maša Kagao Knez, Luka Ostrež ter Ursus Dancers (Katarina Bogataj, Dijana Džamastagić, Vanja Kolanovič, Katja Kučina, Kaja Marion Ribnikar, Hana Murovec, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Sara Stadler in Nika Zidar).