Škofjeloški javni zavod za organizacijo prireditev in dogodkov 973 tudi letos v sodelovanju s številnimi drugimi akterji na Loškem v postnem in velikonočnem času pripravlja tradicionalne Dneve Škofjeloškega pasijona.

Naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona je predvidena za leto 2025. Foto: BoBo
Naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona je predvidena za leto 2025. Foto: BoBo

Osrednji del dogodkov se je začel danes, ko so v škofjeloški nunski cerkvi postavili na ogled pasijonske jaslice, ki predstavljajo prizore Jezusovega trpljenja. 20. marca bo pater Andraž Arko predstavil filme o Kristusovem pasijonu iz časov nemega filma, 22. marca bo na sporedu Pasijonski koncert, 25. marca pa bodo v cerkvi v Crngrobu odprli razstavo likovnih upodobitev prizora pasijonskega cikla s pročelja cerkve.

25. marca bodo v cerkvi v Crngrobu odprli razstavo likovnih uprizoritev prizora pasijonskega cikla s pročelja cerkve. Foto: Wikipedia
25. marca bodo v cerkvi v Crngrobu odprli razstavo likovnih uprizoritev prizora pasijonskega cikla s pročelja cerkve. Foto: Wikipedia

Med osrednjimi dogodki bo Pasijonski dan 30. marca s predstavitvijo novih Pasijonskih doneskov in odprtjem pasijonske razstave, ki bo tokrat posvečena obnovljeni kostumografiji in scenografiji Škofjeloškega pasijona. Dan pozneje bo sledil Pasijonski večer v Stari Loki, ko bodo domači igralci, pevci in glasbeniki skupaj z gostujočimi pasijonci iz Poljan in Železnikov oživili izbrane prizore Škofjeloškega pasijona.

Dan z butaro velikanko
Pestro dogajanje se obeta 1. aprila, ko bodo na Mestnem trgu v Škofji Loki pasijonske delavnice za izdelavo butaric za cvetno nedeljo, rož iz kreppapirja, barvanje pirhov in oblikovanje gline. Potekali bosta tudi delavnica in pokušina postnih jedi. Na Cankarjevem trgu pa bodo loški skavti izdelovali butaro velikanko. Popoldne bo v Selcih s kratko uprizoritvijo pasijona gostovala skupina iz Štepanje vasi.

6. aprila bodo v cerkvi sv. Martina v Poljanah člani tamkajšnjega kulturnega društva kot apostoli sodelovali pri obredu velikega četrtka. Na veliki petek bo po središču Škofje Loke potekal križev pot. Na praznični ponedeljek pa bo velikonočni koncert v Selcih. Za konec bodo bratje kapucini 14. aprila pripravili predavanje o pasijonskem sporočilu, 22. aprila pa še tradicionalni Romualdov dan z dnevom odprtih vrat samostana in vodenim ogledom knjižnice, kjer hranijo znameniti Škofjeloški pasijon.

Pandemični odlog
Dnevi Škofjeloškega pasijona bodo letos znova lahko v polni meri namenjeni druženju in ohranjanju pasijonske kondicije do naslednje uprizoritve pasijona. Ta bi morala biti predlani, ob 300-letnici tega najstarejšega dramskega besedila v slovenskem jeziku, vendar so zaradi pandemije uprizoritev odpovedali. Zdaj načrtujejo, da bo naslednja v letu 2025 ali najpozneje v letu 2026, ob koncu letošnjega leta pa naj bi predvidoma izbrali vodjo projekta in režiserja.

Treba se je vesti Unescu primerno
Na novinarski konferenci so poudarili tudi pomen vpetosti Škofjeloškega pasijona v mednarodne povezave. Kot je povedal koordinator te mednarodne vpetosti Jože Štukl iz Loškega muzeja, je Škofjeloški pasijon z vpisom na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine postal dediščina vsega človeštva in temu primerno se je treba vesti. Tako si Štukl prizadeva, da bi Škofjeloški pasijon postal nekaj prestižnega oziroma butičnega ter bi se zanimanje za ogled uprizoritev močno povečalo.