Baletne družbe bodo prek spletnih prenosov omogočile pogled v zakulisno dogajanje.

Foto: EPA
Foto: EPA

Svetovni dan baleta ponuja brezplačen ogled vaj, pogled v nastajanje prihajajočih predstav in spremljanje največje baletne zvezde pri delu. Britanski Kraljevi balet in Avstralski balet sta kot glavna organizatorja velike baletne družbe pozvala, naj s pretočnim videoprenosom omogočajo spremljanje njihovega zakulisnega dogajanja v živo.

"To je tisti del baleta, ki ga ob obisku baletne predstave ne vidite, in osvetljuje, kaj balet v resnici je," so na spletni strani letošnjega svetovnega dneva baleta navedli besede plesalca Avstralskega baleta Jarryda Maddena.

Na poziv se je odzvalo več kot 60 mednarodnih baletnih hiš, ki danes v živo prenašajo baletne klase in posnetke nastajanja predstav. Največ sodelujočih je iz Evrope in Severne Amerike. Sodelujejo pa tudi baletniki iz Azije, med njimi nacionalni japonski balet in korejski, Oceanije in Afrike. Vsebine je na spletu mogoče najti s pomočjo ključnika #WorldBalletDay na različnih platformah, od YouTuba do TikToka.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Avstralske plesalce je mogoče spremljati ob komentarju ameriškega baletnika Davida Hallberga, ki je bil med drugim prvak Bolšoj baleta, lani pa je postal umetniški direktor Avstralskega baleta. "Pred vsako predstavo na odru so ure in ure vaj in svetovni dan baleta je priložnost, da vidite lepoto čisto od blizu," pravi Hallberg. Štiriurni sklop iz Melbourna vključuje tudi vaje za predstavo Romeo in Julija in dve novejši koreografiji.

Kraljevi balet začenja prenos z jutranjim klasom in v štirih urah ponuja še ogled vaj za aktualne produkcije, denimo Slavje z diamanti. Direktor londonskega Royal Balleta Kevin O'Hare je navdušen, ker "ta dan delimo s toliko fantastičnimi družbami po svetu in lahko ljudem ponudimo fascinantne vpoglede v življenje za odrom".

Britanski in avstralski baletniki so za letošnji svetovni dan baleta razglasili 2. november, čeprav je bil vsa leta od leta 2014 oktobra.