Foto: Rdeče zore
Foto: Rdeče zore

Letošnji mednarodni feministični in kvirovski festival ob 18. uri zaganjajo pred Nočno Izložbo Pešak z razstavo BOTSBased on True Stories umetnice Ivane Armanini.

Temu nocoj sledi odprtje razstave vizualne in zvočne umetnice Urške Preis v Galeriji Alkatraz. Postavitev z naslovom Dolores – Bolečina skozi podobo zvoka, ki se naslanja na dolgoletno teoretično in umetniško raziskovanje bolečine žensk.

Podroben program festivala najdete na tej povezavi.

"Praznovanja in poveličevanja praznika vseh žensk ne moremo in ne bomo izpustile_i! 8. marec je naš praznik in prav je, da svoj prostor zavzamemo vse_i kvir-feministke_ti in kvir osebe ter predstavimo svoje umetniško, intelektualno, ustvarjalno in drugo tako ali drugače podcenjeno, neizpostavljeno ali nevidno, a pomembno delo," piše na spletni strani festivala. "Rdečke torej še vedno razsajamo, tako kot še nikoli," so poudarili.

Dogajanje se začne nocoj ob 18. uri pred Nočno Izložbo Pešak z razstavo BOTS - Based on True Stories umetnice Ivana Armanini. Foto: Rdeče zore
Dogajanje se začne nocoj ob 18. uri pred Nočno Izložbo Pešak z razstavo BOTS - Based on True Stories umetnice Ivana Armanini. Foto: Rdeče zore

Podelitev nečastne bodeče neže
Dogajanje bo tradicionalno zaznamovala podelitev nečastne bodeče neže, nagrade za seksistično izjavo leta. Med festivalom bodo že desetič s portalom spol.si in teatralno podelitvijo izpod rok Fem TV in ZIZ kolektiva podelili bodečo nežo, hkrati bodo "nekatere od nečastnih izjav poveličevale_i tudi z razstavo BOTS Based on true stories v Nočni izložbi Pešak in v virtualni galeriji portala spol.si".

V Cirkulaciji2 bo na ogled razstava Feminizem zavzema mesto!, na kateri bodo sodelovale Anne Lerchbaumer, Conny Zenk, Hui Ye in Nike Erjavec. Saša Bezjak, Mentalika, Luen Rom in Danijela Zajc pripravljajo performanse. Danijela Zajc na festivalu sodeluje s predstavo PRAG, drugo v ciklu trilogije z naslovom Niti PraGozd.

Na festivalu bosta nastopili glasbena performerka Mary Ocher ter slovenska zasedba Lelee, noč elektronske glasbe bodo oblikovali Ya Toshiba, Nulla in Dvidevat. Dvojec Urška Savič in Tadeja Žele bo z glasbenimi vložki dopolnil branje poezije, tudi letos v sodelovanju s platformo IGNOR.

Konec marca bodo v Galeriji Alkatraz odprli še razstavo Marije Zupanove Under the Tuck (Pod zalimanim).

Festival bodo zaokrožile delavnice sitotiska, zračne vrvi in obroča, t. i. vouganja ter okrogla miza na temo Prevajanje kot politični angažma, na kateri bodo sodelovale Ana Makuc, Katja Čičigoj in Mojca Dobnikar.

"Sprva je bil festival poimenovan kot ženski, kasneje feministični, leta 2007 pa je pod vplivom vseh, ki so na festivalu sodelovali, o njem razpravljali, predvsem pa opazili neizogibna protislovja, ki jih s seboj prinaša želja po politizaciji umetnosti in estetizaciji politike, v svoje ime vključil še pridevnik queerovski, ki so ga leta 2016 poslovenili v kvirovski," razlagajo v kolektivu.

Na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju
Namen festivala je že od začetkov leta 2000 odpreti javni prostor za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju. Ob nastanku so Rdeče zore izhajale iz dejstva, da ženske tudi na Metelkovi opravijo večino organizacijskih in ustvarjalnih del, ki so javnosti nevidna, obenem pa so pogoj za delovanje tako velikega avtonomnega kulturnega centra.

Festival se bo sklenil 12. marca.