Foto: Peter Giodani/MGL
Foto: Peter Giodani/MGL

Potočanove Žalostnike bodo v režiji Jana Krmelja nocoj krstno uprizorili na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega. Predstava je nastala v okviru rezidenčnega avtorstva, s katerim spodbujajo nastanek novih slovenskih dramskih besedil.

In zakaj je žalost mogoče izraziti samo še v zanikrnih barih? Ker je postala žalost, ta največja javna skrivnost, nekaj sramotnega. Izpeti neznanci v Žalostinkah so v tragikomičnih položajih, v njih vztrajajo in jih poskušajo narediti znosne. Čeprav iščejo rešitve za nastalo stanje, vsakič znova ugotovijo, da so te zgolj začasne. V njihovem svetu ni bližnjic, rešitve prinaša le korenita sprememba. Ko žalost spet postane javna, pa se izkaže, da njihove zgodbe niso tako tragikomične.

Foto: Peter Giodani/MGL
Foto: Peter Giodani/MGL

Potočanovemu besedilu je bilo že mogoče prisluhniti na lanskem festivalu Vzkrik, kjer so ga predstavili v obliki bralne uprizoritve v režiji Mojce Madon. Tam ga je opazila dramaturginja Petra Pogorevc, ki ji je pozornost vzbudil zrel in pretanjen način, s katerim mladi avtor opazuje različne generacije in odstira teme, kot so samota, bolezen, izguba, starost. Kot pravi, je besedilo apologija žalosti, ki jo v današnji družbi skrivamo in si je ne upamo izraziti.

Foto: Peter Giodani/MGL
Foto: Peter Giodani/MGL

Avtor sam si je za režiserja izbral Jana Krmelja, ki je pripravil tudi sceno in oblikoval svetlobo. Kostumi so delo Špele Eme Veble, avtor glasbe pa je Luka Ipavec. V predstavi nastopajo Jernej Gašperin, Boris Kerč, Jaka Lah, Matic Lukšič, Bernarda Oman in Mia Skrbinac.