Zaradi novih razmer morajo med drugim zagotoviti fizično razdaljo med gledalci, obenem pa še ne vedo, koliko so gledalci sploh pripravljeni obiskati gledališče.

V ljubljanski Drami bodo v abonmajih ponudili štiri premierne uprizoritve in eno po izbiri. Foto: SNG Drama Ljubljana/Katja Kodba
V ljubljanski Drami bodo v abonmajih ponudili štiri premierne uprizoritve in eno po izbiri. Foto: SNG Drama Ljubljana/Katja Kodba

Skoraj 90 odstotkov obiskovalcev se ne namerava odpovedati gledališču
V anketi, ki so jo izvedli v ljubljanski Drami in obiskovalce spraševali o njihovem obisku gledališča v prihajajoči sezoni, so dobili skoraj 90 odstotkov pritrdilnih odgovorov. Kot je pojasnil ravnatelj Drame Igor Samobor, so podatke potrebovali za pripravo naslednje sezone, ki se bo "v mnogočem razlikovala od vsega, kar smo videli in spoznali doslej". Poleg skrbi za varno delo igralskega ansambla in ustvarjalnih ekip so veliko napora vložili tudi v oblikovanje protokolov za zagotavljanje varnih razmer za obiskovalce.

Po Samoborjevih besedah so bili abonmajske razmere primorani spremeniti zaradi omejitev, ki jih prinaša novi koronavirus. V veliki dvorani je zaradi obvezne medsebojne razdalje mogoče sprejeti največ 150, v Mali drami pa največ 35 gledalcev. Če bi abonmaje vpisovali na tak način kot v preteklih sezonah, bi število abonmajskih večerov daleč preseglo število dni v koledarju. Zato so se odločili, da ponudijo štiri premierne uprizoritve in eno po izbiri. Obenem so bili zaradi načrtovanja abonmajskih ponovitev, ki bo zaradi umanjkanja terminov zelo težavno, prisiljeni opustiti natančno določen dan v tednu, zato so abonmaje le oštevilčili. Še vedno pa si bo mogoče zagotoviti stalni sedež.

Zaradi ohranjanja fizične razdalje bodo dvorane v novi sezoni sprejemale manj gledalcev na predstavo. Foto: Nejc Hafner, arhiv MGL Foto: dostopno
Zaradi ohranjanja fizične razdalje bodo dvorane v novi sezoni sprejemale manj gledalcev na predstavo. Foto: Nejc Hafner, arhiv MGL Foto: dostopno

V ljubljanski Drami, kjer upajo na čim boljši odziv na abonmaje, bodo po telefonu abonma vpisovali med 17. in 25. avgustom. Jesenski vpis se bo začel predvidoma septembra, za študente pa oktobra. Vpisovali bodo redne in študentske abonmaje, ki bodo vključevali po štiri predstave na velikem odru in eno po izbiri ter abonmaje Mala drama s štirimi predstavami na odru Male drame in eno po izbiri.

V MGL-ju abonmaji že zasedeni, kolikor dopuščajo razmere
Vpis abonmajev bo zaradi priporočene fizične razdalje 1,5 metra potekal drugače tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem. Po besedah službe za odnose z javnostjo Simone Belle so junijski abonmajski vpis nekoliko zajezili, da so lahko pustili odprtih še nekaj za dijake in študente, ki se bodo vpisovali septembra oziroma oktobra.

Trenutno imajo približno 40-odstotno zasedenost abonmajev, kar je največ, kar jim dopuščajo nove razmere. Obenem so bili primorani spreminjati tudi same abonmaje – njihovo število in število predstav znotraj abonmaja. Med drugim v novi sezoni uvajajo abonma na Mali sceni s štirimi premierami.

V SMG-ju so se že pred koronavirusno epidemijo odločili za preobrazbo abonmajskega sistema. Foto: BoBo
V SMG-ju so se že pred koronavirusno epidemijo odločili za preobrazbo abonmajskega sistema. Foto: BoBo

Drugačni časi, drugačen abonmajski sistem
V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so se že pred epidemijo odločili za preobrazbo abonmajskega sistema. V trenutnih okoliščinah pa je ta poteza, kot pravijo, "še toliko bolj na mestu, povezala pa se je tudi z duhom nove sezone, ki smo jo poimenovali Sezona skupnosti". Tako se bodo odpovedali vsem sponam, ki jih prinaša abonentski sistem, in nove, kakor tudi zveste abonente povabili, naj postanejo člani naše skupnosti – Kluba Mladinsko, so napovedali.

Člani kluba Mladinsko bodo lahko vnaprej zakupili določeno število vstopnic (štiri, 6 ali 12), ki jih bodo lahko uporabili za katero koli predstavo, sami izbrali datum ogleda in s seboj povabili kogarkoli, saj bodo vstopnice prenosljive in jih bo mogoče porabiti več naenkrat. Prav tako vpis v klub časovno ne bo omejen. Člani bodo lahko postali – ali svoje članstvo podaljšali – vso sezono. Vpis bo potekal od 24. avgusta.

Od dosedanjih abonmajev bodo v SMG-ju ohranili le abonma Gledališče ob petih, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje. V njem bodo ponudili štiri predstave, ki jih bomo odigrali med tednom ob 17. uri, sledil pa jim bo pogovor z ustvarjalci, so še sporočili iz SMG-ja, kjer bodo novo sezono predstavili predvidoma 3. septembra.

V SNG Maribor, kjer so trenutno na kolektivnem dopustu, bo vpis abonmajev za prihajajočo sezono potekal od ponedeljka 24. avgusta, dosedanjim abonentom bodo njihove stalne sedeže ohranili do 31. avgusta. Septembra bo nakup abonmajev mogoč tudi prek spletne strani gledališča.

Spremembe uvajajo tudi v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Foto: Radio Koper/Primorski dnevnik
Spremembe uvajajo tudi v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Foto: Radio Koper/Primorski dnevnik

V SSG Trst vse predstave v Veliki dvorani
V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bodo vse predstave nove sezone na odru Velike dvorane, kjer bodo sedeže razporedili v skladu s predpisi. Preoblikovana bo tudi struktura abonmaja, ki pa jo želijo ohraniti čim bolj preprosto in uporabno. Tako letos ne bo izbirnih sklopov, gostujoče predstave, te bodo tri, pa bodo vključene v glavno abonmajsko ponudbo, ki bo obsegala sedem predstav tako v Trstu kot v Gorici. Novost letošnje sezone bo Družinski abonma, ki bo namenjen otrokom in njihovim spremljevalcem s predstavami SSG ob sobotah v Veliki dvorani, so zapisali v gledališču, kjer je abonma mogoče kupiti vse do 17. oktobra.