Vse do konca meseca bo na festivalu sedemnajst različnih predstav, skupaj s spremljevalnim programom pripravljajo več kot 30 različnih dogodkov.

Foto: LGM
Foto: LGM

Kot je povedala vodja festivala Tanja Lužar, letošnji program temelji na kakovostni lutkovni produkciji iz Slovenije, ki jo dopolnjujejo predstave iz Francije, Slovaške, Češke in Hrvaške.

"Lutkovne predstave na festivalu bodo zelo raznolike, namenjene različnim starostnim skupinam, od najmlajših, pa do mladostnikov in odraslih. Raznolike bodo tudi v tematiki, lutkovni tehnologiji in pristopih," opisuje.

Večina predstav bo v zunanjem avditoriju lutkovnega gledališča oziroma v dvoranah gledališča, nekaj predstav v Mestnem parku, saj se festival povezuje z Art kampom, predstava pa bo, kot vsako leto, tudi pred Umetnostno galerijo Maribor.

V spremljevalnem programu bodo potekale ustvarjalne delavnice in celotedenska delavnica Roboti in mi pod mentorstvom Monike Pocrnjić. Ob tem je predvidenih tudi nekaj projekcij filmov stop animacije, dve predstavi za odrasle pa v sodelovanju z Momentom v GT22.

Foto: LGM
Foto: LGM

Tudi tokrat bo otroška žirija ocenjevala predstave. Najboljša bo prejela zlato žirafo, ki ostaja zaščitni znak mariborskega festivala. Sicer pa bodo v času festivala vabili tudi na produkcijo mednarodne rezidence kanadskih umetnikov, gledališča Crane Creations, ki v sodelovanju z mariborskimi lutkarji pripravlja predstavo po motivih pravljice Zrcalce.

Organizatorji poudarjajo, da cena vstopnic ostaja simbolična, in sicer en evro, vstopnice pa so dostopne na spletni strani gledališča in pri gledališki blagajni.

Prvič bodo v sklopu festivala pred občinstvom uprizorili predstavo Lutkovni zajec in samostanska miš domačega lutkarskega ansambla. Gre pravzaprav za zadnjo premiero v minuli sezoni, medtem ko jih za prihodnjo že napovedujejo sedem.

Foto: LGM
Foto: LGM

Kot je povedala direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar, si "zase in za vse želijo svetlejših časov in uspešnega premagovanja strahov in temine, ki sta nas zajeli v zadnjem obdobju".

Novost v novi sezoni bodo redne predstave za izven tudi ob petkih popoldne, reden termin sobotnih lutkovnih dopoldanskih predstav pa ostaja še naprej. Za prihajajočo sezono napovedujejo tudi odprtje Lutkovnega muzeja Maribor v podstrešju prenovljenega objekta Tri babe na Vojašniškem trgu.