Foto: Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor

Predstava popelje po utrinkih Alminih potovanj in mlade gledalce, pa tudi njihove starše spomni, kako pomembni so za razvoj človekove osebnosti izkušnje odkrivanja neznanega sveta in spomini na takšno pustolovščino.

Režiserka, avtorica besedila in likovne podobe Darka Erdelji je izbrala tiste zgodbe, ki so Almo Karlin v določenem pogledu zaznamovale. "Poudariti želimo, kako pomembni so ti spomini v življenju, kako pomembna je ta pot, vse, kar se nam zgodi, in posledično kako pomembna je ta pot v neznano, saj to odpira globine in širine tvoje duše."

V nasprotju s časom, v katerem je živela Alma Karlin (1889–1950), je svet današnji mladini dostopnejši, predvsem v virtualni obliki. "Potuje se prek računalnika, ne zares, in s tem nimaš te pristne dogodivščine in svojih spominov, ki te gradijo," razmišlja Darka Erdelji.

Kaj je tisto, kar nas v življenju oblikuje
Dramaturginja in lektorica Metka Damjan je opozorila na podnaslov predstave, ki nakazuje, da imajo izbrani utrinki z Alminih potovanj univerzalen značaj. V predstavi namreč niso imeli namena prikazati življenjepisa Alme Karlin, ampak "stvari, ki nas v življenju oblikujejo". "To je lahko Alma, lahko pa je tudi kdor koli izmed nas," pravi.

V predstavi nastopa samo Vesna Vončina, ki je tudi soavtorica koncepta. "Če je to univerzalna zgodba, lahko vsak najde v njej nekaj, kar mu je blizu," je prepričana.

Okolja, v katerih se znajde Alma, in njene notranje svetove ponazarjajo s pomočjo glasbe, katere avtorica je Mateja Starič. Kostumografija je delo Mojce Bernjak, lutke in scenografijo so izdelali Darka Erdelji, Mojca Bernjak, Branko Caserman, Aleksander Andželović, Lucijan Jošt, Miljenko Knezoci in Urban Saletinger. Oblikovalec svetlobe je Miljenko Knezoci, oblikovalec zvoka Mitja Pastirk, mojster zvoka pa Aljaž Fredi Novak.