Trg v Pisi je že v preteklosti zaživel brez stojnic. Foto: Google Maps
Trg v Pisi je že v preteklosti zaživel brez stojnic. Foto: Google Maps
Sorodna novica Zakaj se stolp v Pisi ne zruši?

V Pisi so se mestne oblasti odločile prenoviti prezasičen javni trg ob turistično zelo obremenjenem območju Piazze dei Miracoli. Obnoviti želijo "dekorum, red in lepoto vhodnega prostora enega najlepših in najbolj obiskanih trgov na svetu, območje svetovne dediščine", pravi mestni svetnik Paolo Pesciatini za italijanski portal Finestre sull'Arte. V preteklih dneh je mestni svet namreč potrdil sklep, ki začenja postopek ureditve, za katero je namenjeno 350.000 evrov. Mesto bo zmanjšalo število stojnic na Piazzi Manin in za začetek odvzelo 10 dovoljenj prodajalcem, ki jim bo plačala odškodnino 35.000 evrov.

Danes na tem območju deluje 88 stojnic
V preteklih dneh je mestni svet namreč potrdil sklep, ki začenja postopek ureditve, za katero je namenjeno 350.000 evrov. Če prostovoljnih odhodov ne bo dovolj, nameravajo mestne oblasti sestaviti lestvico po kriteriju seniornosti, po kateri bodo licenco odvzeli najmlajšim prodajalcem. "Ukrep je nastal v dogovoru s trgovinskimi združenji med odobritvijo novega trgovinskega načrta, katerega namen je uravnotežiti gospodarski interes trgovcev s hrano in potrebo po zmanjšanju števila stojnic na Piazzi Manin,” je vzrok zmanjšanja stojnic pojasnil Pesciatini.

Foto: EPA
Foto: EPA

Prenova vključuje ureditev kolesarske in pohodne poti
Zmanjšanje stojnic je le del postopne prenove v skladu z novim načrtom trgovanja na javnih površinah, ki ga je mestni svet odobril januarja 2022, s katerim se Pisa želi na pameten način spoprijeti s turističnim navalom. Kar pet milijonov turistov na leto obišče slavni stolp v Pisi, kar je pritegnilo tudi številne prodajalce na stojnicah.

Po postopni ureditvi stojnic, ki jih želijo podrediti pešcev in kolesarskemu prometu, bodo v okolici tudi ustrezno uredili parkirna mesta z dovolilnicami in kolesarsko pot ter stezo za pešce.