Dvorec Betnava. Foto: Rok Omahen
Dvorec Betnava. Foto: Rok Omahen

V današnjem prispevku si bomo na kratko ogledali, kako je vročinski val poleti 1931 prisilil naše prednike, da so iskali takšne in drugačne osvežitve. Ribnik Betnava je Mariborčanom zagotovo dobro poznan, saj leži na južnem obrobju mesta, tik ob glavni cesti. Leta 1931 pa se je ribnik znašel v dnevnem časopisju. Poglejmo si zdaj to nenavadno zgodbo.

Ribnik Betnava. Foto: Rok Omahen
Ribnik Betnava. Foto: Rok Omahen

Serija Poletje 1931
Serija Poletje 1931 prinaša kratek pregled pomembnejših pa tudi popolnoma vsakdanjih dogodkov, ki so odmevali v naših krajih ter zunaj meja domovine pred devetdesetimi leti, oziroma natančneje poleti leta 1931. Besedilo v narekovajih je iz izvirnih časopisov iz tistega časa (Slovenec, Slovenski narod, Jutro, Jugoslovan in Mariborski večernik Jutra), ki so vsi dostopni na spletnih straneh Digitalne knjižnice Slovenije.

Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

V Betnavskem ribniku se godijo čuda
Besedilo iz današnjega prispevka je bilo prvotno objavljeno v časopisu Slovenec, 15. julija 1931: "V Betnavskem ribniku se godijo čuda… Dnevno v mlakužasti vodi do 200 kopalcev in kopalk. Nič hudega. Pa se v tistem-le ribniku koplje istočasno tudi raznovrstna živad kakor pseta, ščeneta itd. Gotovo bi bilo umestno, da stori sanitarna oblast primerne ukrepe. Ščeneta, ljudje, žabe in žabjeki; vse v eni ter isti vodi…"

Kako se je zgodba odvila in ali je sanitarna oblast ukrepala ali ne, pa iz časopisja ne izvemo, saj se Betnavski ribnik čez poletje 1931 ne omenja več.

Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Ribnik Betnava danes
Ribnik Betnava dandanes ne nudi vodne osvežitve, kljub temu pa predstavlja prijetno mirno oazo številnim Mariborčanom, pa tudi drugim obiskovalcem, ki najdejo sprostitev v ribolovu. V neposredni bližini stoji tudi dvorec Betnava. V virih se dvorec s tem imenom pojavi že v 14. stoletju. V 18. stoletju je bil dvorec preoblikovan v baročnem slogu, v 19. stoletju pa je služil kot poletna rezidenca mariborsko-lavantinskih škofov. Danes je dvorec, ki je razglašen za spomenik državnega pomena, v precej slabem stanju.

Rok Omahen je dokumentalist-raziskovalec iz TV arhiva in dokumentacije RTV Slovenija. rok.omahen@rtvslo.si