Vodne lilije so zbirka 250 oljnih slik impresionista Clauda Moneta, ki jih je navdihnil njegov vrt v Givernyju. Foto: wikimedia.org
Vodne lilije so zbirka 250 oljnih slik impresionista Clauda Moneta, ki jih je navdihnil njegov vrt v Givernyju. Foto: wikimedia.org

Clarkova je imela v svojem 42-sobnem stanovanju na newyorški Peti aveniji obsežno umetniško zbirko, v kateri so tudi dela slikarjev Pierre-Augusta Renoirja in Johna Singerja Sargenta. Vsa dela razen Monetovih lilij iz leta 1907 bodo predali fundaciji Bellosguardo, poimenovani po njenem posestvu v Kaliforniji.
Posebna vez družine z galerijo
Galeriji podarjeno sliko impresionista Clauda Moneta, ki že 86 let ni bila na ogled javnosti, je Clarkova kupila leta 1930 v pariški Monetovi galeriji, njena vrednost pa je bila ocenjena na od 25 do 30 milijonov ameriških dolarjev. "Corcoran je izredno hvaležen za velikodušnost družine Clark skozi leta," se je Clarkovim v imenu galerije zahvalil njen predsednik Harry Hopper.

Tudi Huguettin oče, bogati nekdanji senator William Andrews Clark, je leta 1925 svojo obsežno umetniško zbirko v celoti (775 umetniških del, od tega 166 slik) podaril galeriji Corcoran. Njegova hči Huguette Clark, katere premoženje so ocenili na 400 milijonov dolarjev in nima naslednikov, je z Monetovo sliko posebno vez družine z galerijo Corcoran nadaljevala.