Razstava v preddverju dvorane Vetrinjskega dvora bo na ogled do 28. junija.

Plakat za prihajajoči Grossmannov festival. Foto: Grossmannov festival
Plakat za prihajajoči Grossmannov festival. Foto: Grossmannov festival

20. Grossmannov festival bo v Ljutomeru in okolici potekal med 11. in 15. junijem. Letošnji častni gost bo Slobodan Šijan, režiser filmskih klasik, kot so Maratonci tečejo zadnji krog, Kdo neki tam poje in Davitelj proti davitelju.

Sorodna novica Častni gost jubilejnega Grossmanna bo Slobodan Šijan

Podobe, ki so postale sinonim za festival
Grossmannov festival, umeščen v Ljutomer in okolico, se s to razstavo kot spremljevalno okolje pridružuje Trienalu umetnost in okolje EKO 9, ki ga organizirajo v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) in ki se tokrat odvija v tematski navezavi z žanrom grozljivke.

Tako EKO kot Grossmann spadata med najpomembnejše festivale v polju vizualne kulture v severovzhodni Sloveniji. EKO se ponaša z več kot 40-letno tradicijo, drugi pa z letošnjim 20. jubilejem.

"Na EKO 9 nas je pritegnila vizualna podoba festivala Grossmann, za katero so od samih začetkov festivala skrbeli različni avtorji kot so Igor Kaurin, Igor Muršič, Vitomir Kaučič, Marko Mehtsun, agencija Pristop, LaibachKunst, Blaž Porenta, Miha Kosmač, zadnjih sedem let pa Ivica Stevanović. Njegove podobe so sčasoma postale sinonim za Grossmannov festival in utrdile prepoznavnost festivala doma in po svetu. Stevanovićeva značilna ilustracija se sklicuje na zgodovino filmskega plakata, zlasti grozljivk, pogosto pa se festivalski plakati odzivajo na dogajanje v svetu ali na filmske opuse vsakoletnega častnega gosta festivala – ti so zmeraj mednarodni filmski ustvarjalci žanrskih filmov," so zapisali v UGM-u.

"Od pripovedi ljudskega izročila in začetkov moderne grozljivke v literaturi in na filmu do sodobnih umetniških oblik predstavlja žanr grozljivke potencial za nagovor človeških in družbenih strahov," je ob napovedi trienala povedal njegov umetniški vodja Jure Kirbiš.