Institucionalni okviri MGML-a so bili preseženi pri projektu Emona 2000. Mestni muzej Ljubljana je bil pobudnik projekta, ki se je v vseljubljanski izvedbi izkazal za izjemno uspešnega. Njihovo razstavo si je do zdaj ogledalo 24.000 obiskovalcev. Foto: Andrej Peunik/MGML
Institucionalni okviri MGML-a so bili preseženi pri projektu Emona 2000. Mestni muzej Ljubljana je bil pobudnik projekta, ki se je v vseljubljanski izvedbi izkazal za izjemno uspešnega. Njihovo razstavo si je do zdaj ogledalo 24.000 obiskovalcev. Foto: Andrej Peunik/MGML
Jože Plečnik
Prenovljena Plečnikova hiša bo vrata za javnost predvidoma odprla septembra 2015. Foto: BoBo
Kazimir Malevič
Z razstavo Hommage a Malevič - 100 let črnega kvadrata bodo v Mestni galeriji Ljubljana zaznamovali stoletnico prvega suprematističnega objekta ruskega umetnika Kazimirja Maleviča. Foto: EPA

Leto, v katerem bo Mestni muzej Ljubljana praznoval 80-letnico svoje ustanovitve, bo minilo predvsem v znamenju konca prenove hiše našega največjega arhitekta preteklega stoletja Jožeta Plečnika. Prvi obiskovalci bodo lahko v hišo stopili septembra prihodnje leto in si poleg obstoječe ambientalne razstave (vse predmeti bodo za to priložnost konservirani) v pritličju ogledali še novo stalno postavitev o arhitektovem življenju in delu. Razstavo bodo pospremili različni pedagoški in andragoški programi, del prostorov pa bo namenjen študiju in dostopu do gradiva predvsem strokovnjakom in študentom arhitekture.
Kot osrednji projekt prihodnjega leta napovedujejo še razstavo Voda, s katero želijo opozoriti na pomen vode v preteklosti in danes ter ozaveščati o aktivni udeležbi pri ohranjanju vode za prihodnost. Obenem bodo za to priložnost pobrskali po depojih in javnosti predstavili še neviden del muzejske zbirke. V skladu z ohranjenimi viri, bodo nadaljevali praznovanje 2000-letnice dograditve Emone. Spomnili pa se bodo tudi 70-letnice konca druge svetovne vojne.
90 let Stojana Batiča
Tudi v Galeriji Jakopič bodo osrednji dogodek vezali na jubilej, in sicer bo 90 let praznoval kipar Stojan Batič. Ob tej priložnosti bodo pripravili retrospektivo kiparja, ki je slovensko kiparsko in vizualno umetnost zaznamoval z močnim avtorskim pečatom, klasičnim razumevanjem umetnosti in obvladovanjem zahtevnih kiparskih materialov. Na njej bodo predstavili tako manjše kot monumentalne javne plastike.
Hommage ikoni abstraktnega slikarstva
Stoletnico Malevičevega črnega kvadrata na beli podlagi oziroma Štirikotnika, kot je bila slavna slika poimenovana v izvirniku, bodo v Mestni galeriji pripravili razstavo Hommage a Malevič - 100 let črnega kvadrata. Nadgradili bodo tudi razstavo Od znotraj navzven (Inside Out), ki bo prispevala k diskurzu o institucionalni kritiki.
V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane so potegnili tudi črto pod iztekajočim se letom. Razstavo Kolo, 5200 let, ki je javnosti prvič predstavila najstarejše leseno kolo na svetu, najdeno na Ljubljanskem barju, je v slabem letu dni obiskalo kar 36.220 obiskovalcev. Postavitev, ki odstira plasti mesta Emona, pa si je v dobrega pol leta ogledalo že 24.000 obiskovalcev. Retrospektivo Jožeta Ciuhe si je v Galeriji Jakopič ogledalo približno 6.400 obiskovalcev, kakšnih 5.000 pa je videlo fotografije priznanega Josefa Koudelke.