Poleti bodo minila okrogla tri leta od smrti britanske souldive Amy Winehouse, ki je odšla veliko prezgodaj, pri 27 letih. Foto: EPA
Poleti bodo minila okrogla tri leta od smrti britanske souldive Amy Winehouse, ki je odšla veliko prezgodaj, pri 27 letih. Foto: EPA
Oče Mitch Winehouse na Amyjinem pogrebu, v ozadju njen brat Alex, soavtor razstave o pevkinem življenju. Foto: EPA

Razstavo njenih osebnih predmetov je oblikoval pevkin brat Alex v sodelovanju z Judovskim muzejem v Londonu.

Potujoča razstava z naslovom Amy Winehouse – Družinski portret, ki je bila lani na ogled v Londonu, 11. marca prihaja v Judovski muzej na Dunaj. Na razstavi, ki bo na ogled do 20. avgusta 2014, bo predstavljena osebna plat Amy Winehouse.

Judovska tradicija v Amyjinem življenju
Po besedah njenega brata se ta nekoliko razlikuje od tiste, ki so jo prikazovali mediji. Zaradi judovske zgodovine njenih prednikov, ki so se v 90. letih 19. stoletja iz Belorusije izselili v Anglijo, je bila judovska tradicija prisotna tudi v pevkinem življenju.

Ogledati si bo mogoče njene osebne predmete, ki pripovedujejo o pevkini strasti do glasbe, mode, Londona in judovske tradicije, predmete iz otroštva, šolskih let in iz kratke, a intenzivne glasbene kariere. Med drugim bo razstavljena tudi Amyjina prva kitara in nagrada grammy, ki so ji jo podelili po njeni smrti.

Amy Winehouse se je rodila leta 1983 v Londonu, kjer je v družini s štirimi otroki tudi odraščala. Njen prvi album z naslovom Frank je izšel leta 2003 in bil prodan v več kot dveh milijonih izvodov. Leta 2006 je izšel njen drugi album Back to Black, ki je bil nagrajen s šestimi nominacijami in nato s petimi nagradami grammy.