Razstavo del Ane Popescu lahko v Ravnikar Gallery Space ujamete do 28. septembra. Foto: Ravnikar Gallery Space
Razstavo del Ane Popescu lahko v Ravnikar Gallery Space ujamete do 28. septembra. Foto: Ravnikar Gallery Space
Na površini novejših del Ane Popescu sobivajo preproste oblike in močne barve, ki so zamenjale prej velikokrat uporabljeni črni tuš. Foto: Ravnikar Gallery Space

Razstava Izmišljeni domovi, ki jo bodo odprli danes ob 19.00, postavlja na ogled dela iz serije Domovi in novejša dela. V tej se umetnica vrača k raziskovanju prostorov, ki se mu prepušča že nekaj let. Vse se je začelo z risanjem lastnega domovanja kot najintimnejšega prostora. Njeni interjerji se v izhodišču navezujejo na dediščino Bauhausove estetike, ki ostaja nostalgičen spomin na umetničino rodno Romunijo, na katero je po prvi svetovni vojni vplival nemški arhitekturni slog, in na modernistične domove, prepoznane po velikih geometrijskih oblikah.

Ključni elementi teh izmišljenih domov so preproste oblike in močne barve, ki pomenijo avtoričin premik od prej velikokrat uporabljenega tuša k drznejši paleti. Svoje spoštovanje, a hkratno sramežljivost do barv je premagala tako, da je vzela v roke najdrznejšo barvo, ki jo je našla, in se prepustila nadaljnjemu procesu.

Izpraznjeni domovi nostalgičnega zrenja
Zdaj slika fiktivne domove igrivih in živahnih elementov. Ana Popescu pravi, da želi ustvarjati podobe, ki namigujejo na nekaj realističnega, ne da bi bile same realistične. Pogledi v prostore brez človeške figure, popačene perspektive in izstopajoče barve nam tako pomagajo ustvariti distanco do lastne realnosti, so ob razstavi zapisali v galeriji.

Novejša dela z izbranimi izseki ponujajo poglede na le nekaj sestavljenih elementov, ki komunicirajo s svetlobo. Serija ilustracij se vsestransko poigrava z globino in površino, igriv vzorčast dizajn pa sooča z nadrealistično pokrajino, ki sicer preprost prizor spremeni v kompleksnejšega. Fascinantne podobe s čudovito barvno paleto nas zapeljujejo s predstavitvijo utopičnega pogleda na zasnovo doma, izpraznjenega vseh osebnih značilnosti človeka, ki v njem prebiva, so še zapisali v galeriji.

Leta 1988 rojena umetnica je iz risbe in grafike diplomirala na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju, kjer je leta 2013 končala tudi magistrski študij. Sodelovala je na več samostojnih in skupinskih razstavah po svetu. Svoje delo objavlja v številnih publikacijah.