Na Vrhniki so razstavljene predmete našli poleti 2005. Foto:
Na Vrhniki so razstavljene predmete našli poleti 2005. Foto:
En dan dela na terenu da arheologom deset dni kabinetnega dela. Foto: RTV SLO

Na njej so predstavljeni izsledki arheoloških raziskovanj poleti 2005 na Vrhniki. Na Kočevarjevem vrtu na levem bregu Ljubljanice so takrat našli ostanke arhitekture, ki je nastajala od 1. stoletja pr. n. št., in veliko kakovostnega drobnega materiala, tudi svinčeno ploščico z vrezanim napisom Arius Nauportanus (Arij iz Navporta), ki je prvi ohranjen antični zapis Navporta.

Predmeti so se ohranili v skladišču

Preberite si tudi intervju z arheologinjo Miro Strmčnik Gulič.
Obiskovalcil ahko med drugim vidijo tudi nekaj izvirnih predmetov, najdenih na Kočevarjevem vrtu, ki so bili skladiščeni na njem. Najdeni ostanki arhitekture so namreč ostanki objekta, namenjenega trgovski dejavnosti oziroma skladiščenju. V njem so med drugim našli veliko ohranjenega lesa, kar je nenavadno, saj se je ohranil na precej močvirnatem terenu. Na svetlo so med drugim spet pogledali sodi z žigi.

Tavriske so pregnali Rimljani
Izkopavanja na Vrhniki je vodila Jana Horvat z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU, raziskovali pa so obdobje, v katerem so se na analiziranem območju izmenjali pripadniki dveh narodov. V 2. stoletju pr. n. št. so v Navportu (Vrhniki) živeli Tavriski, najpozneje sredi 1. stoletja pr. n. št. pa so mesto, ki je imelo pomembno vlogo v prometu in trgovanju med severnim Jadranom in Panonsko nižino, prevzeli Rimljani.

Čez Vrhniko iz Ogleja v Ljubljano
Kot pravijo arheologi, so vzroki za njihovo naselitev povsem razumljivi: "Tod je iz Ogleja do Ljubljane vodila cesta, po kateri je promet potekal do pozne antike, zato so ob cesti morale obstajati stavbe!” Te so se ohranile tudi na Dolenjih njivah na desnem bregu Ljubljanice, kjer so arheologi že v prejšnjem stoletju raziskovali z obzidjem utrjeno naselje v neposredni bližini pristanišča.