Projekt biroja Gereben Marian se 'mojstrsko vključuje v okoliško pokrajino, na odgovoren in skromen način'. Foto: Arhitekturni biro Gereben Marian
Projekt biroja Gereben Marian se 'mojstrsko vključuje v okoliško pokrajino, na odgovoren in skromen način'. Foto: Arhitekturni biro Gereben Marian
Nordijski center Planica
Arhitektom, podpisanim pod projekt Nordijskega centra Planica, je žirija namenila eno izmed mednarodnih priznanj piranesi. Foto: MŠŠ
Mednarodno žirijo so že tradicionalno sestavljali predavatelji na Piranskih dnevih arhitekture. Foto: Organizator

V sklopu Piranskih dnevov arhitekture je mednarodna žirija podelila še dve priznanji piranesi in študentsko priznanje piranesi.

Projekt Petra Gerebena in Balazsa Mariana se po prepričanju žirije mojstrsko vključuje v okoliško pokrajino na odgovoren in skromen način. Žirija posebno vrednost priznava eleganci pristopa k umeščanju stavb na lokacijo, ki jo še dodatno poudarja materialnost stavb. Streha osrednjega objekta predstavlja hkrati vernakularno, pa tudi sodobno in igrivo rešitev, piše v utemeljitvi.

Mednarodno priznanje piranesi so prejeli Matej Blenkuš, Miloš Florijančič, Klemen Kobal - A.biro, Ana Kučan in Luka Javornik - AKKA za Nordijski center Planica. V času, ko postaja arhitektura smučarskih skakalnic izrazito ikonična, zavzame nagrajeni projekt radikalno drugačen pristop in se skladno vključuje v pokrajino. Projekt v kompoziciji uspešno poudari samo skakalnico, dopolnilni objekti so zgolj dodani in občutljivo umeščeni na obrobje, piše v utemeljitvi.

Mednarodno priznanje piranesi je prejel tudi Petr Hajek - Petr Hajek Architekti za Center za okoljsko izobraževanje in raziskave v Krokonoših, Vrchlabi na Češkem. Žirija je kot kakovostno ocenila skulpturalno integracijo stavbe v krajino, dvojno funkcijo garaže in detajliranje projekta. Zanimiva skulpturalna oblika stropa odraža v teren potopljeno stanje stavbe, ki spominja na votlino, kljub temu pa ustvarja vznemirljive notranje prostore, piše v utemeljitvi.

Mednarodno študentsko priznanje piranesi pa je žirija namenila Gregorju Ferenčaku za idejno zasnovo reciklirnice v Savskem naselju v Ljubljani pod mentorstvom Tadeja Glažarja s Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Žirija posebno kakovost vidi v grajenju programa in skulpturalni kakovosti arhitekture, ki je dobro artikulirana. Projekt na zanimiv in inteligenten način predstavlja rešitev vsakdanjega problema v vsakdanjem okolju, piše v utemeljitvi.

Mednarodno žirijo so že tradicionalno sestavljali predavatelji na Piranskih dnevih arhitekture. Letos so to Lisa Huang iz ZDA (predsednica), Bernardo Bader iz Avstrije, Rok Jereb in Blaž Budja iz Slovenije, Toma Plejić iz Hrvaške, Ricardo Carvalho iz Portugalske, Gabriel Kogan iz Brazilije in Tom Frantzen iz Nizozemske.

Skulptura, ki se podeljuje za nagrado piranesi, je delo mednarodno priznanega slovenskega kiparja Boštjana Drinovca.

Na razstavo za nagrado piranesi je letos prispelo 53 projektov. Od tega so jih 37 izbrali nacionalni selektorji Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije, 16 študentskih projektov pa so izbrali selektorji z arhitekturnih fakultet iz Gradca, Dunaja, Splita, Zagreba, Pescare, Trsta, Ljubljane in Maribora.

Že 32. mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture se je tokrat osredotočila na temo Vizije arhitekture. Vabljeni predavatelji so svoja dela in razmišljanja predstavili v gledališču Tartini v Piranu, v sklopu konference so odprli tudi šest razstav. Priznanja piranesi so podelili v razstavišču Montfort v Portorožu.