"V teh časih žal ni dosti, da je umetnik le umetnik, mora biti tudi poslovnež in promotor svoje lastne kreative," so v predstavitev Art Expa zapisali njegovi organizatorji. Dokazali bi radi, da se na trgu umetnin ne vrti vse zgolj okrog galerij, studiev in individualne prodaje. Foto: www.artexpo-ljubljana.com
Art Expo Ljubljana
Ob koncu Art Expa bo izbran tudi zmagovalec, umetnik, ki bo "pokazal največjo mero kreative, znanja in unikatnosti". Nagrajenec 1. Art Expa bo poleg častne nagrade dobil tudi uradni certifikat ter možnost samostojne razstave v eni izmed namenskih lokacij v BTC-ju. Foto: www.artexpo-ljubljana.com

V Ljubljani bo od 18. septembra do 1. oktobra potekal prvi umetnostni sejem Art Expo, ki bo domovanje dobil v za to priložnost postavljenem Art Villageu zavoda Atelje Art Murn International (AAMI) ob vodnem mestu Atlantis. S sejmom, ki ga nameravajo pripravljati bienalno, želijo organizatorji združiti umetnostno stroko.

Napočil je čas, da Ljubljana dobi močan dogodek, ki bo kreativce z različnih področij združil pod eno streho, je prepričan kreativni vodja projekta, umetnik Dorian Spanzel.

S sejmom Art Expo želijo organizatorji na eni strani pomagati tistim umetnikom, ki do sedaj niso imeli priložnosti razstavljati, ter obenem dodatno promovirati že uveljavljene umetnike in kreativce.

Art Village so si, tako Spanzel, zamislili kot park s paviljoni in odrom. Postavljen bo na več kot 2300 kvadratnih metrih površine. Skupaj bo Art Expo ponudil več kot 40 dogodkov in aktivnosti, od delavnic in tečajev pa do koncertov in vodenih ogledov. Med drugim bo v sklopu Art Expa mogoč voden ogled umetniške zbirke BTC-ja.

Otvoritveni dogodek ob 19.00 bo ponudil pet ur programa, ki bo vključeval tudi koncerte in umetniške intervencije, denimo body painting in action painting.

Ob sejmu bo izšel katalog, v katerem bodo predstavljeni sodelujoči umetniki, pa tudi njihov koncept, zavod AAMI ter vsi sodelujoči partnerji in sponzorji, je povedal ustanovitelj zavoda Miha Murn.

Prvo leto še plašna udeležba iz tujine
Umetniki, ki se bodo predstavili na Art Expu, med drugim prihajajo iz Italije, Srbije, Rusije, Armenije in Ukrajine. Kot je še povedal, si želijo še več mednarodne prisotnosti, po drugi strani pa si želijo dogodek Art Expo umestiti na mednarodni zemljevid kulturnih dogodkov.

Že lani so tako odprli galerijo v Pragi, prihodnje leto pa nameravajo odpreti še galerijo v Hongkongu. Z njo želijo omogočiti predstavitev slovenskih umetnikov na Kitajskem, obenem želijo navezati stike s tujimi ustvarjalci in jih povabiti v Slovenijo.

Ob koncu expa bodo izbrali tudi zmagovalca, ki bo pokazal največjo mero ustvarjalnosti, znanja in izvirnosti. Poleg častne nagrade bo dobil uradni certifikat ter možnost mesečne samostojne razstave v eni izmed galeriji Zavoda AAMI v BTC Cityju.

Zavod AAMI je Murn ustanovil leta 2015. Ustvarjalcem pomaga, da se laže predstavijo na trgu in jim v sodelovanju z generalnim parterjem, družbo BTC d. d., omogoča prostor za delovanje. Po Murnovih besedah zastopajo 130 umetnikov, k posameznim projektom pa pristopajo tudi drugi umetniki.