Med 12. in 25. avgustom se britanske umetnine iz muzejev selijo na ceste. Foto: Spletna stran projekta Art Everywhere
Med 12. in 25. avgustom se britanske umetnine iz muzejev selijo na ceste. Foto: Spletna stran projekta Art Everywhere
Izhodiščna točka za delo Head VI (Glava VI) Francisa Bacona je bil portret papeža Inocenca IX., ki ga je leta 1650 naslikal Diego Velazquez. Foto: Art Everywhere
Na sliki Edwarda Burre iz leta 1930, Some Snack Bar, med akterjema vlada nekakšna napetost; morda sta v igri celo spolna napetost in nasilje. Burra je bil izjemen opazovalec sveta okrog sebe, ki ge je v svojih delih včasih v imenu družbene kritike zaostril v karikaturo. Foto: Spletna stran projekta Art Everywhere

Platno The Lady of Shalott iz leta 1888, ki ga je Waterhouse naslikal pod vplivom pesmi Alfreda Lorda Tennysona, ki je nastala še pol stoletja pred tem, se je izkazalo za zmagovalno umetnino v anketi v okviru projekta Art Everywhere (Umetnost povsod). Od ponedeljka dalje bo tako na več deset tisoč posterjih po Veliki Britaniji namesto standardnih oglasov razstavljeno nekaj bolj osvežujočega - umetnine, ki so Britancem najbolj pri srcu. Uporabili so umetnine, ki so nastale v zadnjih 500 letih in so shranjene v britanskih javnih zbirkah.

Razstavo je z odkritjem svojega dela The Meeting Or Have A Nice Day Mr Hockney, povečanega na velikost billboard plakata in razstavljenega pred nakupovalnim centrom Westford v Londonu, odprl Sir Peter Blake, pionir britanskega poparta.

Blakovo delo, ki je pravzaprav avtoportret, se je pravzaprav uvrstilo šele na 55. mesto najpriljubljenejših umetnin (svoje ime je umetnik sicer videl tudi precej višje, na 14. mestu; do tja se je prebil z naslovnico albuma Beatlov Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band).

Vrh seznama je natrpan z v hipu prepoznavnimi umetninami in umetniki, kakršni so Freud, Sargent in Whistler; v prvi deseterici so dela iz časovnega razpona od leta 1839 (William Turner) do 1991 (Cornelia Parker). Najvišje uvrščeni dobitnik Turnerjeve nagrade, najvišjega britanskega priznanja za sodobno umetnost, je Chris Ofili (delo No Woman, No Cry je na 25. mestu), Damien Hirst pa se s Pardaxinom pojavi šele na 48. mestu.

Projekt Art Everywhere bo dva tedna z umetnostjo posejal avtobusne in železniške postaje, nakupovalna središča in plakate ob cesti.

V prvo deseterico so se uvrstila dela:

1. John William Waterhouse, The Lady Of Shalott, 1888.
2. John Everett Millais, Ophelia, 1851-2.
3. Francis Bacon, Head V1, 1949.
4. John Singer Sargent, Gassed, 1919.
5. Lucian Freud, Man's Head (Self Portrait I), 1963.
6. JMW Turner, The Fighting Temeraire, 1839.
7. Alfred Wallis, Five Ships, Mount's Bay, 1928.
8. LS Lowry, Going To The Match, 1953.
9. James Abbott McNeill Whistler, Nocturne: Blue And Gold - Old Battersea Bridge, 1872-5.
10. Cornelia Parker, Cold Dark Matter: An Exploded View, 1991.