Na ogled bodo glavna dela iz serije Antropometrija, v kateri je risal s pomočjo teles - prostovoljci so služili kot človeški čopiči. Foto: EPA
Na ogled bodo glavna dela iz serije Antropometrija, v kateri je risal s pomočjo teles - prostovoljci so služili kot človeški čopiči. Foto: EPA
Mednarodna Kleinova modra je bila za Yvesa Kleina barvni odtenek, ki premošča prepad med resničnim svetom in sublimnim. Foto: EPA

Razstavo bo gostila palača Blenheim v bližini Oxforda.

Prostovoljci kot človeški čopiči
Na njej ne bo valjajočih se golih deklet, odetih zgolj v Kleinovo specifično modro barvo, bodo pa na ogled glavna dela iz serije Antropometrija, v kateri je risal s pomočjo teles - prostovoljci so služili kot človeški čopiči.

Kleina štejemo pod umetniško gibanje z imenom novi realizem, ki ga je teoretsko vzpostavil umetniški kritik Pierre Restany leta 1960. Velja za začetnika performansa, močno je vplival na nastanek poparta in minimalizma.

Umrl star le 34 let
Rodil se je v Nici leta 1928 v družino francoskih slikarjev, umrl pa leta 1962 - star le 34 let. Na canskem filmskem festivalu je 11. maja doživel srčni infarkt med ogledom filma Mondo cane, v katerem nastopa. Zatem sta sledila še dva infarkta, drugi je njegovo življenje končal.

Na razstavi bodo na ogled Kleinove slike, instalacije in klasično navdahnjene skulpture, med njimi denimo njegova modra različica Miloške Venere, ki bo delala družbo številnim marmornatim kipom na posesti. Mednarodna Kleinova modra je bila zanj barvni odtenek, ki premošča prepad med resničnim svetom in sublimnim. (Spodaj si na povezavi do Instagrama lahko ogledate Kleina, ki ima roko obarvano s tem odtenkom.)

"Umrl je premlad, a bil je velik garač in njegovo delo ostaja izjemno vplivno. Gre za enega najizvirnejših in vplivnih umetnikov 20. stoletja," je ob napovedi razstave povedal kustos Michael Frahm.

Razstava bo odprta od 18. julija do 7. oktobra.