Japonska predstavitev na bienalu v Benetkah. Foto: epa
Japonska predstavitev na bienalu v Benetkah. Foto: epa
Inštalacija pred kitajskim paviljonom. Foto: epa

Uradno so 51. mednarodni likovni bienale odprli v petek, ko so tudi podelili tokratne zlate leve, običajnim smrtnikom pa so vrata odprli danes. Na dogodku se predstavlja 73 držav, od tega 31 v paviljonih v vrtovih Giardini, 42 pa drugje po Benetkah. Prav tako je v petek zaživel slovenski nacionalni paviljon, katerega vlogo igra med bienalom Galerija A + A. V njej razstavlja Vadim Fiškin, v nekdanji Sovjetski zvezi rojeni umetnik, ki že več let živi in ustvarja v Sloveniji.

Relativno je tudi minevanje časa
Fiškina sta za predstavitev v Benetkah izbrala kustosa Zdenka Badovinac in Igor Zabel iz Moderne galerije, v Še enem hitrem dnevu, kot je razstava naslovljena v slovenščini, pa avtor obuja spomin na Alberta Einsteina. Ob 100-letnici odkritja relativnostne teorije je svojevrsten dokaz o relativnosti, relativnosti minevanja časa, ustvaril tudi Fiškin, ki je v galerijo postavil instalacijo, sestavljeno iz prazne sobe z oknom in elektronske ure, ki odšteva 24 ur. Obiskovalci lahko tudi prek spreminjanja svetlobe v nekaj minutah podoživijo cel dan.

Letos se najbolje predstavlja Francija
Med državami, ki pripravijo svoje predstavitve, žirija izbere najboljšo in ji za to podeli zlatega leva. Letos se lahko z nagrado pohvali Francija. Letošnji bienale pa se bodo prav gotovo dobro zapomnili tudi v Afganistanu, Albaniji, Maroku, Belorusiji, Kazahstanu, Kirgiziji in Uzbekistanu, katerim je 51. bienale ponudil prvo priložnost za tovrstno predstavitev.

Jedro razstavi Izkušnja umetnosti in Vedno malo dlje
Čeprav so predstavitve posameznih držav zelo pestre in dobra možnost za promocijo posameznh umetnikov, pa jedro bienala tvorita razstavi, ki sta jih letos pripravili Maria de Corral in Rosa Martinez. Izkušnja umetnosti in Vedno malo dlje se med sabo dopolnjujeta, saj vsaka po svoje ponujata pregled sodobne umetnosti od sedemdesetih let do danes. Umetniki, ki sta jih izbrali kustosinji, se predstavljajo vsak z več deli.

Septembra simpozij o sodobnih umetniških tokovih
Ob razstavah, ki bodo na ogled do novembra, v Benetkah pripravljajo tudi simpozij, na katerem bodo ocenili sodobno umetniško dogajanje. Na njem se bodo umetniki in kritiki zbrali septembra.