Tandem Kitsch Nitsch se je navezal na Zelenkovo grafiko Cvetličarna II in jo reinterpretiral v svojevrstnem hiperrealizmu. Foto: MGLC/Kitch Nitch
Tandem Kitsch Nitsch se je navezal na Zelenkovo grafiko Cvetličarna II in jo reinterpretiral v svojevrstnem hiperrealizmu. Foto: MGLC/Kitch Nitch
Bienale neodvisnih VS Zelenko
Bienale neodvisnih VS Zelenko: sodelujoči avtorji mlajše generacije so dobili navodilo, da za razstavo pripravijo delo, ki navdih črpa iz Zelenkovega opusa ter tako na sodoben način predstavijo odziv na njegovo delo. Foto: MGLC
MGLC: Bienale neodvisnih Vs. Zelenko

Tako so avtorji za pričujoči projekt Bienale neodvisnih VS Zelenko črpali navdih za ustvarjanje iz bogatega Zelenkovega opusa, ob čemer so na samosvoj in sodoben način ustvarili svojo zgodbo z uporabo mešanih tehnik, kot so animacija, digitalna grafika in video.

Mnogoterost tehnik in pristopov
Kitsch Nitsch sestavljata oblikovalca David Kladnik in Jaka Držanič, ki razstavljata svoja umetniška grafična dela, vinilne stenske dekoracije, oblačila, modne dodatke ter delujeta tudi kot ilustratorja. Pred leti sta poskrbela za likovno prenovo Lutkovnega gledališča Ljubljana. Lealudvik pa je projekt Matjaža Komela in Lee Jelenko. Komel se ukvarja s fotografijo, videom, grafičnim in modnim oblikovanjem. Jelenkova pa deluje na področju videa in grafičnega oblikovanja.

Akademski slikar Leon Zuodar z Miho Pernetom tvori tandem Beli sladoled, ki je leta 2011 prejel nagrado OHO. Mina Žabnikar, bolj znana pod psevdonimom Mina Fina, je ilustratorka, striparka, grafična oblikovalka, vidžejka in članica zasedbe Your Gay Thoughts, ki je bila za svoje delo že večkrat nagrajena. Grafični oblikovalec Rok Marinšek, ki se podpisuje kot Rok Mar, pa je pred časom z Olgo Košica ustvaril blagovno znamko nakita olgafacesrok.

Bienale neodvisnih VS Zelenko spremlja pregledno razstavo Karla Zelenka Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj, ki povezuje vidike umetnikovega ustvarjanja tako v časovnem preseku kot tudi skozi presek medijev in motivov. Poleg grafik iz zbirke, ki so osrednji del razstave, združuje tudi novejše avtorjeve slike, risbe, ilustracije in keramike.

Umetnik s posebnim občutkom za človeka
Karel Zelenko (1925) velja za umetnika, ki se nikoli ni uklanjal aktualnim dogajanjem in spremembam v umetnosti doma in na tujem, temveč je vse do danes ostal zvest avtentični likovni tematiki in umetniškemu jeziku. V MGLC-jevi zbirki hranijo več kot sto Zelenkovih grafik, ki so usmerjene h klasičnim temam in motivom: krajini in figuralnim prizorom, portret pa je pri njem rezerviran za sliko in risbo.

"Karla Zelenka zanima vse, kar se mu je na njegovi poti skozi življenje posebej vtisnilo v spomin. Dogodke pogosto obdela kritično ali celo z rahlo ironijo. Kot velik častilec narave se večkrat dotakne tudi ekoloških tem. Prav zaradi kritičnosti in ironičnosti so Zelenkova dela danes še vedno aktualna. Razstava povezuje vidike umetnikovega ustvarjanja tako v časovnem preseku in tudi skozi presek medijev in motivov. Poleg grafik iz zbirke, ki so osrednji del razstave, so na ogled tudi novejše avtorjeve slike, risbe, ilustracije in keramika," je zapisala kustosinja razstave Breda Škrjanec.

Razstavo, ki je nastala v sodelovanju med MGLC-jem in Bienalom neodvisne ilustracije Tretaroka, bodo odprli drevi ob 19. uri v predavalnici MGLC-ja, na ogled bo do 18. septembra.

MGLC: Bienale neodvisnih Vs. Zelenko