Umetniška praksa Ivana Mouldova zajema fotografijo, video, performans in instalacijo. Na fotografiji:
Umetniška praksa Ivana Mouldova zajema fotografijo, video, performans in instalacijo. Na fotografiji: "Fragment Box" 2 iz leta 2008. Foto: vvork.com
Ivan Moudov se je rodil leta 1975 v Sofiji. Leta 2002 je zaključil študij na Narodni akademiji likovnih umetnosti v Sofiji in kmalu postal eden najbolj prepoznavnih umetnikov svoje generacije. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Foto: vvork.com

Dela Luchezarja Boyadjieva, Alle Georgieve, Ivana Moudova, Kirila Prashkova, Kalina Serapionova in Krassimirja Terzieva bo predstavila kustosinja, kritičarka in direktorica ICA v Sofiji Iara Boubnova. Mouldov razstavlja še v KC Tobačna 001, kustosinja tamkajšnje razstave pa je Alenka Gregorič.

V zbirki Arteast 2000+ so predtem že imeli delo mednarodno priznanega bolgarskega umetnika Nedka Solakova, aktualna šesterica pa se je za donacijo odločila na pobudo mednarodno dejavne Boubnove, s katero so v preteklosti že sodelovali.

Dela so v MSUM-u prevzeli lanskega decembra, nekatera izmed njih pa bodo vključena v veliko razstavo del iz zbirke Arteast 2000+, ki jo bodo pod naslovom Slovnica svobode: 5 lekcij februarja odprli v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi.

Zaokroževanje zbirke Arteast 2000+
Donacija ima za zbirko velik pomen, saj se predvsem dela iz 80. in 90. let preteklega stoletja, ki se nanašajo na ekonomsko-politično situacijo v Bolgariji in Evropi, smiselno vključujejo v koncept zbirke.

Boyadjiev se ukvarja z odnosom med umetnostjo, ekonomijo in vsakdanjim življenjem; v delu GastARTbeiter povezuje status umetnika s statusom migrantskega delavca. Terziev se v svojem videu Trojanska bitka ukvarja s prekarnim delom, tokrat v okviru interne ekonomije globalizirane hollywoodske kinematografske produkcije.

Alline skrivnosti Alle Georgieve se navezujejo na svet oglaševanja in potrošništva - naslov namiguje na znamenito znamko spodnjega perila Victoria's Secret, video Serapionova z naslovom Muzej - vzrok srečanja in poznanstva pa obravnava položaj javnega umetnostnega muzeja v Bolgariji in njegovo funkcijo v prvem desetletju družbene tranzicije iz socializma v neoliberalni kapitalizem.

"Vse manjši katalog"
Eden najbolj prepoznavnih umetnikov mlajše generacije Ivan Moudov se v leta 2013 nastali seriji Potrdilo o poimenovanju, ki vključuje tudi umetnike v Sloveniji, ukvarja s povezavo umetnosti in gospodarstva.

Razstava je zasnovana kot katalog umetnika - vsaka stran razstavljenega kataloga je namreč unikatno umetniško delo, ki je obiskovalcem galerije na voljo po dostopni ceni. Na prodaj so vse kataložne strani z reprodukcijami umetnikovih del in strani z besedili različnih piscev.

Z nakupom strani bo novi lastnik uradno odobril objavo kupljene strani v katalogu in tako postal tudi sourednik kataloga. Razstavni projekt temelji na redukciji, saj bo z vsako novo razstavo manjši, obenem pa se bo obseg kataloga sorazmerno povečeval. Strani, ki v Ljubljani ne bodo prodane, bodo na voljo na poznejših lokacijah, kjer bo Moudov z razstavo gostoval med letom. Katalog bo v tiskani obliki izšel šele konec leta 2015, strani, ki jih do zadnjega ne bo kupil nihče, pa v katalogu ne bodo objavljene.