Z razstavo Spomini na železni svet v Murski Soboti gostuje Dolenjski muzej Novo mesto. Foto: Pokrajinski muzej Murska Sobota
Z razstavo Spomini na železni svet v Murski Soboti gostuje Dolenjski muzej Novo mesto. Foto: Pokrajinski muzej Murska Sobota
Božidar Jakac (na fotografiji oljni avtoportret iz leta 1928), najplodovitejši slovenski likovni umetnik, je potoval po Sloveniji, Evropi in drugih celinah sveta. V Murski Soboti so zdaj na ogled njegovi vtisi iz ZDA. Foto: Dolenjski muzej

V Pokrajinskem muzeju Murska Sobota je na ogled razstava Božidarja Jakca (1899-1989) Spomini na železni svet. Razstava, ki jo je posredoval Dolenjski muzej Novo mesto, prikazuje utrinke z Jakčevega potovanja po ZDA med letoma 1929 in 1931.

Na ameriški poti je Jakac ves čas skiciral, slikal in portretiral. Mnoge vtise in dogodke je ovekovečil tudi s fotografskim aparatom in filmsko kamero.

Nastali so številni zapisi o srečanjih z znanci in prijatelji, o različnih dogodkih, naravnih lepotah in posebnostih dežel, pa tudi portreti slovenskih izseljencev, znanih oseb iz filmskega sveta in mogotcev ameriškega gospodarstva.

Jakac je z zanimanjem spremljal tudi arhitekturo mest, njihov utrip, kulturo in način življenja, spremljal je razstave in tudi sam razstavljal.

Razstavo, ki sta jo odprla župan Murske Sobote Anton Štihec in župan Novega mesta Alojzij Muhič, je Dolenjski muzej postavil leta 2009. Takrat so z razstavo zaznamovali 110. obletnico rojstva rojaka, enega najproduktivnejših slovenskih umetnikov, slikarja, grafika in fotografa, so sporočili iz soboškega Pokrajinskega muzeja.

Razstava v Murski Soboti bo odprta do 5. junija letos.