V NUK-u so predstavili tudi na novo pridobljeno pisateljevo zapuščino, ki je prava redkost, saj gre za eno najobsežnejših znanih zasebnih zbirk Cankarjevega gradiva. Foto: Arhiv NUK
V NUK-u so predstavili tudi na novo pridobljeno pisateljevo zapuščino, ki je prava redkost, saj gre za eno najobsežnejših znanih zasebnih zbirk Cankarjevega gradiva. Foto: Arhiv NUK
Dopisnica, ki jo je poslal Mileni Rohrmann, zadnji Cankarjevi nevesti, kot se je sama imenovala. Foto: Arhiv NUK
V novo pridobljeni zasebni zbirki Cankarjevega gradiva je tudi rokopis domnevno zadnje pisateljeve črtice Moje izbe. Foto: Arhiv NUK
Razstava Cankarjeve korespondence bo v razstavni dvorani NUK-a na ogled do 26. januarja. Foto: Arhiv NUK

pisatelja predstavi skozi drugačno prizmo, kot smo je vajeni iz njegovih del – približajo nam človeka, ki so ga preganjali strahovi, upi in težave, s katerimi se pogosto spopadamo tudi sami.

Prav to drugačno, bolj človeško plat literata želijo v Narodni in univerzitetni knjižnici predstaviti v sklopu dogodkov, s katerimi se pridružujejo zaznamovanju Cankarjevega leta. Knjižna dela so namreč le del Cankarjeve dediščine, ki jo hranijo v NUK-u, v luči spoznavanja Cankarjeve osebnosti pa je nemara celo zanimivejša pisateljeva zapuščina z vso bogato korespondenco.

Jaz sem Cankar – in to ti pove vse!
Niz dogodkov, s katerimi se pridružujejo zaznamovanju stoletnice Cankarjeve smrti, so v NUK-u poimenovali Jaz sem Cankar – in to ti pove vse! Pod tem se bodo zvrstile dve razstavi in vrsta spremljevalnih dogodkov. Prvo postavitev odpirajo že jutri, po besedah ravnateljice NUK-a Marine Rozman Salobir pa bo ta konceptualno dopolnila razstavi v Cankarjevem domu in Mestnem muzeju

Ljubljana. Z izbranimi pismi in mislimi iz pisateljeve osebne korespondence bo obiskovalce povabila v neposreden dialog s Cankarjem – človekom in ustvarjalcem.

Razstava, ki sta jo pripravila Žiga Cerkvenik in vodja Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov v NUK-u Marijan Rupert v sodelovanju z umetnikom Silvanom Omerzujem, predstavlja torej izbor iz pisateljeve izjemno obsežne korespondence. Po Cerkvenikovih besedah želijo Cankarja predstaviti kot človeka, brez nepotrebnih interpretacij in dodatnih glasov. Da torej "preprosto pustimo, da v svoji intimi in osebnem razmišljanju spregovori o stvareh, ki nam niso tako zelo tuje, kot nam je običajno tuj Cankar". Cankar se po njegovih besedah v pismih kaže kot človek s povsem običajnimi strahovi, upi in težavami, z njegovo borbo z revščino, odrinjenostjo in samoto, z lastnimi dvomi in mnenjem okolice pa se lahko brez težav poistovetimo tudi danes. Kot rečeno, bodo razstavo odprli jutri, na ogled bo do 26. januarja.

Mladi interpretirajo Cankarja
V Plečnikovem hodniku bodo istočasno odprli razstavo del podiplomskih študentk in študentov različnih smeri Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki so v obliki animiranih sekvenc, ilustracij in knjižnih projektov interpretirali Cankarjeva pisma in knjige. Razstavljena bodo dela 17 mladih umetnikov, ki so ustvarjali pod mentorstvom docentke Suzane Bricelj in asistenta Andreja Kamnika.

Rokopisna zbirka NUK-a je po zaslugi zasebnega donatorja bogatejša za eno najobsežnejših znanih zasebnih zbirk Cankarjevega gradiva. Ta vsebuje 17 dopisov Ivana Cankarja Mileni Rohrmann, osem razglednic z risbami Hinka Smrekarja, pisateljev potni list, šest fotografij ter rokopis domnevno zadnje pisateljeve črtice z naslovom Moje izbe in še nekaj gradiva iz slovenske literarne zgodovine.

Nekoč last Milene Rohrmann, zadnje Cankarjeve neveste
Takšna donacija je redkost, poudarja Rupert. Od leta 1923, ko se je v NUK začelo stekati Cankarjevo gradivo, so ga namreč nabrali že ogromno in danes hranijo tako rekoč popoln opus Cankarjevih rokopisov, razen res redkih izjem. Hranijo njegove rokopise, korespondenco, dokumentacijo in najrazličnejše drugo gradivo. Donacija, ki so jo predstavili v Cankarjevem letu, pa je po Rupertovih besedah še posebej pomembna zato, ker je zelo jasna njena provenienca – prihaja namreč od Milene Rohrmann, zadnje Cankarjeve neveste, kot se je sama imenovala.

Kako dobro poznamo Cankarja?
Pripravili so tudi portal učnih virov o Ivanu Cankarju, pri katerem so sodelovali Gimnazija Vič, OŠ Kašelj in ljubljanska Filozofska fakulteta. Gre za pilotni projekt, ki je v zaključni fazi, združuje digitalno dostopne vire in sodobne načine predstavitve Cankarjevega življenja, dela in časa, v katerem je živel, od prostorske umestitve na zemljevidu do interaktivnega časovnega traka Cankarjevih življenjskih postaj in prelomnic.

Jaz sem Cankar - in to ti pove vse!
Jaz sem Cankar - in to ti pove vse!