Kljub videzu izjemno sodobne likovne govorice pa preseneča Vecchietov poseben, osebno občuten odnos do preverjenih vrednot likovne umetnosti in skrbno domišljena postavitev v konkreten interier galerije. Foto: EPA
Kljub videzu izjemno sodobne likovne govorice pa preseneča Vecchietov poseben, osebno občuten odnos do preverjenih vrednot likovne umetnosti in skrbno domišljena postavitev v konkreten interier galerije. Foto: EPA
Franko Vecchiet sodi med najpomembnejše in vodilne likovnike obmejnega prostora sosednje Italije. Foto: EPA

V Galeriji Banke Koper so odprli razstavo Resonance med tremi stenami tržaškega avtorja Franka Vecchieta. Gre za prvo postavitev v nizu treh razstav, ki jih Obalne galerije Piran vsako leto pripravijo z Banko Koper.

Vecchieta, sicer mednarodno priznanega grafika, ki sodi po mnenju organizatorjev med vodilne likovnike obmejnega italijanskega prostora, odlikujeta raziskovalno-eksperimentalni in izvirni individualni pristop, tokrat pa se predstavlja s kolaži s časopisnimi papirji in podobami s soljo, navdihnjenimi v Sečoveljskih solinah. Likovni opus Vecchieta predstavlja diskretno rdečo nit med avantgardnim obdobjem tržaškega prostora v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja in aktualno likovno stvarnostjo.

Rezultat večdesetletnega dela
Avtorjevo sleherno delo je skrajno intimna izpoved, realizirana z mojstrsko preciznostjo, bodisi da so predmet njegovega ukvarjanja grafične tehnike, slikarstvo, risba, instalacije, konceptualno zastavljeni objekti, unikatne umetniške knjige ali pa avtorske grafične mape. Razstavljena dela pa dokazujejo moč intimne avtorske interpretacije, ki jo odlikujeta posebna občutljivost, znanje in izkušnje kot rezultat več desetletnega avtorjevega raziskovanja.

Franko Vecchiet se je pred 69 leti rodil v Trstu, kjer tudi živi. Umetnost je študiral v Urbinu in Benetkah, krajši čas tudi v Ljubljani na grafičnem oddelku Akademije za likovno umetnost. Leta 1989 je prejel nagrado Prešernovega sklada za grafiko, leta 2009 pa nagrado grand prix na Mednarodnem grafičnem bienalu v Sarcallesu v Parizu. Poučuje grafiko na Mednarodni šoli za grafiko v Benetkah in kot gostujoči profesor poučuje na različnih šolah v Italiji, v Parizu in v ZDA.