Tandem Beli sladoled (Miha Perne in Leon Zuodar) je za svoje delo leta 2011 prejel nagrado OHO. Na aktualni razstavi pa predstavljata svoje individualne pristope. Foto: Galerija Simulaker/Beli sladoled
Tandem Beli sladoled (Miha Perne in Leon Zuodar) je za svoje delo leta 2011 prejel nagrado OHO. Na aktualni razstavi pa predstavljata svoje individualne pristope. Foto: Galerija Simulaker/Beli sladoled

Razstavo so pripravili v ljubljanski galeriji Alkatraz, kustosinja razstave Jadranka Plut pa je zapisala, da je novomeška razstava zasnovana kot pregled Pernetovih in Zuodarjevih novejših sitotiskov ter platen, pri katerih izstopajo ustvarjalni mejniki, ki so ključno zaznamovali skupni slog Belega sladoleda.

Učinek skupnega ustvarjanja
Plutova ugotavlja, da so Pernetove slike nabite z ikonografsko motiviko, ki črpa iz zakladnice umetnosti, Zuodar pa temelji na sicer ne tako gostobesedni risbi. Avtorja hkrati in kljub različnim izhodiščem ohranjata učinek skupnega ustvarjanja.

Pri njunem delu je po mnenju kustosinje mogoče zasledovati stične točke, kot so nasičenost, večplastnost, barvna bogatost, variiranje in ponavljanje motivov. Pri ikonografiji pa gre za kolažiranje podob in njihovih pomenov ter motivov, ki jih avtorja črpata iz stvarnosti in jima s preoblikovanjem ter spajanjem dodajata avtentičnost.

V razstavljenih delih Perneta in Zuodarja se zrcalijo energija, vitalnost, disciplina in ustvarjalna moč. Izbrane tehnike jima omogočajo nadaljevanje zanju značilne živosti, nezaključenosti, odprtosti in nadgrajevanje lastnega umetniškega pristopa, ki svet pojmuje kot prostor neskončnih možnosti, je še zapisala Plutova.

Prejemnika nagrade OHO
Miha Perne se je leta 1978 rodil v Ljubljani. Leta 1997 je maturiral na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, leta 2004 pa je kot slikar diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Leto pozneje je z Leonom Zuodarjem ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled. Ukvarja se tudi z grafiko in stripom. Leon Zuodar pa se je leta 1977 rodil v Postojni, leta 2004 pa je kot slikar diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Skupaj s Pernetom sta za svoje delo leta 2011 prejela nagrado OHO.

Razstavo S K U P A J N A R A Z E N bodo odprli drevi ob 19. uri v galeriji Simulaker v Novem mestu, na ogled bo do 1. aprila.